Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că, prin înarmarea Ucrainei, Statele Unite(SUA) împing Rusia spre utilizarea armelor nucleare, potrivit infofinanciar.ro.
„Am impresia – spun din nou că este opinia mea – că americanii îi împing pe ruși spre folosirea celei mai terifiante arme. Ei îl înarmează pe Volodimir Zelenski și armata sa și le furnizează rachete cu rază lungă de acțiune. Chiar și rachete capabile să zboare pe o distanță de 300 km”, a declarat Lukașenko. Acesta se afla la o vizită la o unitate militară din regiunea Brest.
Lukașenko a adăugat că, dacă o astfel de rachetă ar lovi teritoriul rusesc, Moscova ar trebui să răspundă.
„Un astfel de atac în adâncimea teritoriului rusesc și răspunsul va fi colosal. Altfel, pentru ce avem nevoie de aceste arme (nucleare)?”, a declarat Lukașenko.
Potrivit acestuia, alimentarea tensiunilor dintre cele două țări ar putea duce la o situație în care Rusia „va scoate butonul roșu și îl va pune pe masă”. El a adăugat că americanii nu se tem pentru siguranța lor „pentru că se află peste ocean”, conform cnn.com.
SUA nu are indicii că Rusia ar putea folosi armele tactice nucleare
SUA nu are încă semnale că Rusia ar putea folosi armele tactice nucleare în vreun fel, deși Putin a anunțat un plan în acest sens, ce ar implicfa și aliatul Belarus.
„ Urmărim această situație cât se poate de bine. Nu am observat nicio manevră a domnului Putin de a acționa în sensul planului anunțat”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casă Albă, răspunzând la o întrebare privind decizia Rusiei de a transfera armament nuclear tactic în Belarus.
“Și nu am observat indicii că domnul Putin înclină spre, se apropie sau ar pregăti folosirea de arme nucleare tactice în Ucraina”, a subliniat John Kirby, potrivit agenției Reuters.
Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, conform unui interviu difuzat sâmbătă, că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru staționarea de armament nuclear tactic pe teritoriul acestei țări. Putin a precizat, potrivit agenției RIA Novosti, că lucrările la complexul din Belarus unde ar urmă să fie staționate armele nucleare ruse vor fi finalizate până în iulie, potrivit orange.ro.
SUA nu a primit încă semnale că Rusia și-ar putea folosi în vreun fel armele tactice nucleare, dar NATO este vigilentă în acest sens
“Nu am observat niciun indiciu că președintele Rusiei a dat curs acestui angajament sau că a transferat arme nucleare. De fapt, nu am observat indicii că are intenția de a utiliza arme nucleare (…) în Ucraina”, a afirmat duminică John Kirby, subliniind că, în acest context, Statele Unite nu au motive să modifice configurația apărării nucleare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!