28.4 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăInternaționalSUA nu are indicii că Rusia ar putea folosi armele tactice nucleare

SUA nu are indicii că Rusia ar putea folosi armele tactice nucleare

SUA nu are încă semnale că Rusia ar putea folosi armele tactice nucleare în vreun fel, deși Putin a anunțat un plan în acest sens, ce ar implicfa și aliatul Belarus.

„ Urmărim această situație cât se poate de bine. Nu am observat nicio manevră a domnului Putin de a acționa în sensul planului anunțat”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casă Albă, răspunzând la o întrebare privind decizia Rusiei de a transfera armament nuclear tactic în Belarus.

„Și nu am observat indicii că domnul Putin înclină spre, se apropie sau ar pregăti folosirea de arme nucleare tactice în Ucraina”, a subliniat John Kirby, potrivit agenției Reuters.

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, conform unui interviu difuzat sâmbătă, că Rusia a ajuns la un acord cu Belarus pentru staționarea de armament nuclear tactic pe teritoriul acestei țări. Putin a precizat, potrivit agenției RIA Novosti, că lucrările la complexul din Belarus unde ar urmă să fie staționate armele nucleare ruse vor fi finalizate până în iulie, potrivit orange.ro.

SUA nu a primit încă semnale că Rusia și-ar putea folosi în vreun fel armele tactice nucleare, dar NATO este vigilentă în acest sens

„Nu am observat niciun indiciu că președintele Rusiei a dat curs acestui angajament sau că a transferat arme nucleare. De fapt, nu am observat indicii că are intenția de a utiliza arme nucleare (…) în Ucraina”, a afirmat duminică John Kirby, subliniind că, în acest context, Statele Unite nu au motive să modifice configurația apărării nucleare.

Alianța Nord-Atlantică a denunțat retorică nucleară „periculoasă și iresponsabilă” a Rusiei. „Alianța Nord-Atlantică este vigilentă, monitorizăm atent situația. Nu am observat schimbări în poziționarea forțelor nucleare ale Rusiei care să ne facă să ajustăm noi forțele”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă