-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieLudovic Orban l-a dat în judecată pe premierul Ciucă

Ludovic Orban l-a dat în judecată pe premierul Ciucă

Fostul premier Ludovic Orban l-a dat în judecată pe actualul premier, Nicolae Ciucă, iar Curtea de Apel București a fixat primul termen al procesului la data de 6 februarie 2023.

Procesul se judecă la Curtea de Apel București, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal. Orban l-a dat în judecată pe Ciucă pe motiv că Guvernul României întârzie să organizeze alegeri locale în acele localități în care funcția de primar a devenit vacantă.

În procesul de la Curtea de Apel, Ludovic Orban are calitatea de reclamant. Nicolae Ciucă, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, au calitatea de pârâți.

„2023 începe cu o veste bună! De peste un an de zile Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități în care s-a vacantat funcția de primar. Aceste comunități locale sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea dată de votul cetățenilor. Guvernul încalcă grav Constituția, legile țării și cele mai elementare norme de funcționare a unei democrații. Practic guvernul a interzis dreptul de vot pentru sute de mii de cetățeni români, care sunt împiedicați de guvern să își voteze primarul.

Văzând nesimțirea partidelor din coaliție, disprețul guvernanților față de dreptul de vot al oamenilor și refuzul sistematic de a organiza alegeri la oricâte solicitări publice am formulat ca parlamentar, am luat decizia că nu mai există nicio altă soluție decât să dau în judecată Guvernul pentru a obține din partea unei instanțe o decizie care să oblige guvernul să emită hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor.

După 6 luni de la declanșarea procedurii, Curtea de Apel a stabilit primul termen de judecată pentru data de 6 februarie. Legea este clară. În termen de 90 de zile de la vacantarea postului de primar sau de la dizolvarea consiliului local, guvernul este obligat să emită hotărârea de guvern de organizare a alegerilor. Am încredere că judecătorii vor trata speța cu toată atenția și că vor decide cât mai repede să facă dreptate, să determine guvernul să respecte legea și dreptul de vot al cetățenilor români, drept garantat de Constituție și de lege”, a anunțat Ludovic Orban într-un mesaj postat pe internet.

Ludovic Orban a fost președinte al PNL, prim-ministru și președinte al Camerei Deputaților. După ce a demisionat din PNL, Orban a înființat partidul Forța Dreptei. În Parlament, Orban este acum deputat indepedent.

Una dintre cele mai mediatizate situații în care un post de primar a rămas vacant este cea de la Sectorul 5. Până anul trecut, aici a fost primar Cristian Popescu Piedone. Dar la 12 iunie 2022, Piedone a primit o condamnare definitivă de patru ani de închisoare cu executare în dosarul Colectiv, pentru fapte de abuz în serviciu, săvârșite în perioada în care era primar al Sectorului 4. Drept urmare, Piedone a mers la închisoare. Funcția de primar de sector a fost preluată, interimar, de viceprimarul Mircea Nicolaidis. La acel moment, Mircea Nicolaidis preciza că, potrivit Codului Administrativ, în cel mult șase luni trebuie organizate alegeri pentru funcţia de primar. Termenul de șase luni a fost depășit.

În vara anului 2022, primarul Popescu Piedone a fost condamnat la închisoare cu executare iar postul de primar în Sectorul 5 a devenit vacant. Prefectura Capitalei a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) că o funcție de primar este neocupată. În octombrie 2022, AEP a transmis această sesizare către Guvernul României. Prefectul a declarat, pentru Europa Liberă, că el și-a îndeplinit toate atribuțiile.

„Legea prevede atribuțiile fiecărei instituții. Prefectura trimite documentele Autorității Electorale Permanente și Guvernului. Asta am făcut, mi-am îndeplinit toate obligațiile prevăzute de lege și nu am nimic să îmi reproșez”

Toni Greblă,

Prefectul Capitalei

Anunțul privind primul termen al procesului cu Ciucă a fost postat de Orban, pe internet, la data de 8 ianuarie 2023. Unii dintre simpatizanții fostului lider PNL îl felicită pentru idee. Alții se declară sceptici cu privire la utilitatea practică a unui asemenea proces. Celor din urmă, Orban le precizează că organizarea de alegeri locale este o obligație fundamentală a unui guvern și a unui premier.

„Nu credeam vreodată că o să ajungem să avem un guvern care să refuze cu obstinație timp de peste un an de zile să respecte legea și să organizeze alegeri. Ăștia sunt un pericol grav la adresa democrației”

Ludovic Orban,

Fost prim-ministru

„Dreptul de a alege este fundamental într-o democrație. Cine încalcă cu bună știință acest drept este capabil de încălcarea oricărui alt drept”, avertizează fostul premier Orban.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Firmele mici, obligate să implementeze SAF-T de la 1 ianuarie. Fără softuri, nu se poate

Pentru companiile mici, aceste softuri reprezintă un demers care presupune costuri suplimentare Începând cu 1 ianuarie 2025, firmele mici din România vor fi obligate să...
Ultima oră
Pe aceeași temă