Somnul este atât de frumos și necesar, dar se întâmplă multe lucruri în timp ce dormi, de la faptul că visezi urât până la faptul că simți că vei cădea în gol. Pe lângă acestea, partenerul tău ar putea fi nevoit să suporte sforăitul excesiv, scrâșnitul dinților, sau chiar gemetele.
Iată câteva lucruri care s-ar putea întâmpla în timp ce dormi.
Somnambulism
Mai probabil să afecteze copiii mici decât adulții, somnambulismul este o tulburare de comportament care apare în timpul somnului profund. Printre factorii săi declanșatori obișnuiți se numără privarea de somn, agenții sedativi (inclusiv alcoolul), bolile febrile și anumite medicamente. Faptul că este periculos să trezești un somnambul este un mit. De fapt, ar putea fi periculos să nu o faceți, deoarece somnambulul s-ar putea răni singur.
Senzație de cădere
A aproape 70% dintre noi am experimentat-o: senzația de cădere care ne trezește brusc în momentul în care mergem la culcare. Contracțiile musculare involuntare se numesc spasme hipnice. Nimeni nu știe ce le provoacă. O teorie este că creierul interpretează greșit relaxarea mușchilor în momentul în care începem să ațipim și consideră momentul ca fiind cădere.
Scrâșnitul din dinți
Obișnuim să credem că scrâșnitul dinților în timp ce dormim (bruxism), reprezenta un produs al stresului sau al unei mușcături proaste. Dar noi cercetări arată că ar putea fi un rezultat al respirației întrerupte în timpul somnului, care are loc în timpul apneei în somn. Participanții la un studiu cărora li s-au curățat căile respiratorii cu un dispozitiv dentar sau cu un aparat CPAP, au încetat să mai scrâșnească din dinți.
Paralizia în somn
În timp ce o persoană se regăsește între stadiile de veghe și somn, paralizia în somn reprezintă senzația de a fi conștient, dar de a nu se putea mișca. Această afecțiune este rareori legată de probleme psihiatrice subiacente. Pentru a face față, încearcă să îți detensionezi viața. Asigură-te că ai suficiente ore de somn și experimentezi noi poziții de somn.
Vise
Cu toții visăm, dar nimeni nu știe cu adevărat de ce. Poveștile pe care mintea noastră le joacă pentru noi pot fi bizare, alarmante, seducătoare și atât de reale, încât chiar crezi că sunt reale. Cele mai intense vise au loc în timpul somnului REM. Unii experți susțin că acestea sunt o reluare a evenimentelor unei zile, în timp ce alții sugerează că sunt o activitate cerebrală aleatorie. Dar nu știm cu adevărat.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!