9.5 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăCulturăLucian Romașcanu a omagiat-o pe Regina Maria a României la un eveniment...

Lucian Romașcanu a omagiat-o pe Regina Maria a României la un eveniment cinematografic

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a afirmat luni seară că Regina Maria a fost o figură inteligentă, curajoasă şi puternică, un simbol al românilor în momente dificile, care „a iubit România şi a fost extrem de iubită de români”.

Lucian Romaşcanu a participat, luni seară, la Cinematograful „Elvire Popesco”, la proiecţia filmului documentar „Marie de Roumanie, l’etonnante reine des Carpates”, eveniment organizat cu ocazia sărbătoririi Francofoniei.

„Maria a fost o figură inteligentă, curajoasă şi puternică. Marie de Edinburgh credea într-o Românie modernă şi unită. Viziunea sa politică, dublată de perseverenţă, demnitate şi talent, în politica externă a consolidat relaţiile României cu Occidentul”, a spus ministrul Culturii.

El a evocat întâlnirile şi negocierile pe care Regina Maria le-a avut cu şefi de state şi de guverne „la Paris, Londra, Bruxelles, Washington”, care au făcut din aceasta „o figură legendară a diplomaţiei române”. De asemenea, a amintit de „Regina soldat” şi „Mama răniţilor”, care a mers pe frontul Primului Război Mondial, devenită un „simbol al românilor în momente dificile”.

„A iubit România şi a fost, la rândul său, extrem de iubită de popor. Mai mult, Marie de Roumanie a devenit membră a Académie des Beaux-Arts”, a accentuat ministrul Culturii.

Lucian Romaşcanu a menţionat că „Regina Unificatoare, model şi sursă de inspiraţie pentru noi toţi” a fost onorată la Paris, unde, aproape de Turnul Eiffel, începând din 15 octombrie 2019, o stradă din acest oraş îi poartă numele, ca gest de recunoştinţă faţă de rolul pe care l-a avut suverana în Conferinţa de Pace de la Paris, din ianuarie 1919.

La rândul său, ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer, a evocat-o pe Regina Maria, „o figură care ne inspiră”, o personalitate cu „un rol extrem de important în imaginarul românesc”.

„Filmul din această seară nu ne ascunde nici o faţetă din viaţa reginei şi ne permite să înţelegem cum a ‘forţat un destin’, în momentul Conferinţei de pace de la Versailles”, a spus Auer, conform agerpres.ro.

Alături de Lucian Romașcanu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a omagiat-o și el pe Regina Maria a României

Personalitatea Reginei Maria a fost elogiată şi de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, reprezentant personal pentru Francofonie al preşedintelui României.

Un documentar TV inedit – Franţa (2022) de o oră şi patruzeci şi şase de minute, „Marie de Roumanie, l’etonnante reine des Carpates” – „Maria României, uimitoarea regină a Carpaţilor” a fost prezentat de Stephane Bern în avanpremieră mondială la Ambasada României la Paris.

Realizat de Dominique Leeb şi Benjamin Lehrer, avându-l ca prezentator pe Stephane Bern, filmul cuprinde interviuri cu istorici francezi şi români, imagini de arhivă şi filmări din România la Peleş, Bran, Muzeul Cotroceni, Curtea de Argeş etc.

Documentarul reuneşte mărturii despre destinul excepţional al Reginei Maria a României, oferite de: Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, (strănepoata Mariei); Luca Niculescu (Ambasadorul României în Franţa); Guy Gauthier (biograf); Pierre-Andre Helene (curator al muzeului Maxim); Philippe Seguy (scriitor); Gabriel Badea-Păun (istoric de artă); Evelyne Lever (istoric); Joelle Cheve (istoric); Radu Albu-Comănescu (istoric); Tessa Dunlop (istoric) şi Pierre Rainero (Director Cartier Heritage)

Născută în Anglia, descendentă a Reginei Victoria şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria a devenint suverană a României după căsătoria cu Ferdinand de Hohenzollern. S-a îndrăgostit de ţară şi de oamenii ei, pe care i-a însoţit prin încercările şi necazurile de la începutul secolului XX.

Proiecţie inedită pe marele ecran, care reprezintă Franţa şi România în cadrul Focus Francofonie, „Marie de Roumanie – l’etonnante reine des Carpates” a fost deja difuzat de canalul France 3 pe 24 ianuarie, în cadrul emisiunii Secrets d’histoire, un program de televiziune prezentat de Stephane Bern, care urmăreşte, în fiecare episod, viaţa unei mari figuri din istorie şi evidenţiază situri de patrimoniu emblematice. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:03:21

VIDEO. Ministrul de Externe al Franței: „Doar forța nu poate garanta securitatea Israelului”

"A venit timpul să aducem o nouă speranță în această regiune, după mai bine de un an de groază, iar utilizarea forței trebuie să...

Cluj-Napoca. Bărbat prins în flagrant în timp ce deținea, în scopul comercializării, aproximativ 650 de grame droguri de mare risc

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial...

Pau Cubarsi, desfigurat în meciul Steaua Roșie Belgrad – Barcelona! A avut nevoie de 10 puncte de sutură

Pau Cubarsi, tânărul fundaș al Barcelonei, a suferit o accidentare gravă în timpul partidei contra Stelei Roșii Belgrad, după ce a fost lovit violent...
Ultima oră
Pe aceeași temă