5.9 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăPoliticăLovitură de teatru. Elena Lasconi, în topul preferințelor la alegerile prezidențiale dinainte...

Lovitură de teatru. Elena Lasconi, în topul preferințelor la alegerile prezidențiale dinainte de scandal

Scandalul din ultimele zile în care primarul orașului Câmpulung Muscel a fost surprins cu o declarație care a împărțit țara în două, face ca Elena Lasconi să fie un nume important pe listele de la alegerile prezidențiale de anul viitor. Dacă în primă fază, edilul deschidea listele USR la europarlamentare, acest lucru nu mai este posibil întrucât s-a retras, dar un sondaj realizat înainte de izbucnirea acestui scandal o plasa pe Lasconi în topul preferințelor românilor pentru fotoliul de la palatul Cotroceni.

Potrivit sondajului realizat de INSCOP, la comanda agenției News, Elena Lasconi este pe poziția a patra, după Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și George Simion.

,,Nu există nicio legătură cu plasarea Elenei Lasconi pe locul 4 în intenția de vor și scandalul recent dintr-un motiv foarte simplu, culegerea datelor s-a încheiat pe 2 noiembrie, prin urmare nu e nicio suprapunere între cele două evenimente. În ultimele săptămâni, Elena Lasconi se afla pe primul loc a fost pusă în cap de listă la alegerile europarlamentare și se discuta destul de intens despre propunerea domniei sale în funcția de președinte.”, a declarat Remus Ștefureac, președintele INSCOP.

Respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un candidat din listă (84.7% din total eşantion)

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (84.7% din total eşantion), 27.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 21.8% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18.9% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12.1% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 10.5%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 4.3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3.1%. 1.6% spun că ar vota alt candidat.

Respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un candidat  din listă şi declară că merg sigur la vot (54.3% din total eşantion)

Raportat la cei care au exprimat o preferinţă pentru un candidat din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi acordă nota 10 la întrebarea privind prezenţa la vot (54.3% din total eşantion), 27.2% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 24.2% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18.6% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 9.9% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 8.9%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 5.3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3.4%. 2.5% spun că ar vota alt candidat.

,,Este o ierarhie a notorietății dacă vreți pentru că domnul Geoană beneficiază de această poziție pentru că este singurul care și-a anunțata candidatura și a început să facă campanie deja de un an de zile, din septembrie-octombrie anul trecut și atunci beneficiază de notorietatea pe care o are ca fost președinte al PSD, ca fost politician român, ca secretar adjunct al NATO, dar și datorită campaniei. Domnul Ciolacu de când a devenit premier a încercat să-și construiască o imagine, merge cu metroul, merge la clasa economică și este interesat de acest lucru în eventualitatea în care ar candida. George Simion, la fel. Noutatea era Elena Lasconi, dar și Elena Lasconi fusese măsurată era promovată și nu cred că va mai intra în viitoarele sondaje.”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Întrebaţi ce părere au despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României, 79% dintre români apreciază că este o idee bună si ar vota în acest sens, în timp ce 17.5% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. Ponderea non-răspunsurilor este 3.5% la această întrebare.

,,Aș putea intui că după un asemenea scandal, doamna Lasconi ar putea să aibă chiar o creștere. Dacă ne uităm la structura votanților dnei Lasconi, vom vedea că o treime din votanții USR și-ar manifesta intenția de vot. Dna Lasconi culege votanți și din altă părți.”, a mai declarat Ștefureac.

Lasconi, out de pe lista europarlamentarelor în urma unei declarații

În cadrul unui interviu, Elena Lasconi a declarat că este pentru familia tradițională formată dintre un bărbat și o femeie. La aceste afirmații, a reacționat fiica sa, Oana, care și-a criticat mama.

„Aceste trei zile au fost cele mai grele și dureroase din viața mea. M-am așteptat la orice, mai puțin la faza cu Oana. Pur și simplu m-a doborât. Cel mai greu e să fiu spectator la linșajul de care are ea parte zilele acestea și cine știe câte de acum înainte și la cât suferă întreaga mea familie”, a transmis Elena Lasconi pe grupul de WhatsApp „Noul USR”.

Biroul Național al USR a anunțat, duminică seara, că Elena Lasconi, care a fost criticată de propria fiică, membră a comunității LGBTQ, pentru că a votat „Da” la referendumul pentru familie, s-a retras de pe lista candidaților la europarlamentare.

În momentul actual, Elena Lasconi se află într-un punct extrem de sensibil și anume că sunt șanse mari ca după acest episod să crească în echii electoratului familiei tradiționale și să fie votată la alegerile prezidențiale în cazul în care își va anunța candidatura, sau dimpotrivă să fie ocolită.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Manchester United caută salvarea! Ruben Amorim vrea transferuri de 60 de milioane de euro

Manchester United traversează o perioadă dificilă, iar Ruben Amorim consideră că salvarea echipei poate veni doar printr-un transfer important în această iarnă. Amorim cere transferul...

UTA Arad, fără portar pe bancă! Probleme majore de lot la meciul cu Farul

Mircea Rednic a avut la dispoziție doar 16 jucători, inclusiv un singur portar, pentru partida din etapa #22 a Ligii 1 împotriva Farului Constanța,...

Minipiscine vs piscine tradiționale: Care este alegerea potrivită pentru tine?

Piscină clasică sau mini piscină? Ambele opțiuni au avantajele și dezavantajele lor. Piscinele tradiționale oferă un spațiu generos pentru înot și alte activități acvatice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă