6.1 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLovitură de stat în Rusia: Prigojin a ordonat trupelor sale să se...

Lovitură de stat în Rusia: Prigojin a ordonat trupelor sale să se retragă pentru a evita vărsarea de sânge rus

Evgheni Prigojin le-a ordonat luptătorilor săi să se întoarcă la bazele lor într-o răzgândire surprinzătoare de la lansarea unei revolte armate împotriva liderilor militari ai Rusiei.

Prigojin se afla în mijlocul unui avans către Moscova și se afla la mai puțin de 200 de km de capitală când a anunțat că și-a oprit trupele.

„Ne întoarcem coloanele și ne întoarcem în taberele de câmp”, a spus Prigojin. El a spus că a înțeles importanța momentului și nu a vrut să „verse sânge rusesc”.

Civilii din Rostov stau la rând să facă poze cu tanc Wagner:

Alexander Lukașenko, liderul Belarusului, a părut să revendice decizia, spunând că anunțul lui Prigojin a urmat negocierilor dintre cei doi.

Provincia de Sud a Rusiei atenuează restricțiile după oprirea marșului lui Wagner
Autoritățile din regiunea Lipetsk, din sudul Rusiei, au început să ridice restricțiile după ce grupul Wagner, care a intrat mai devreme în provincie, a anunțat că se va retrage.

„Începem să ridicăm restricțiile introduse astăzi”, a declarat guvernatorul Igor Artamonov pe Telegram.

22:09
Putin îi mulțumește liderului Belarus, spune Minsk, după răzgândirea trupelor Wagner


Minsk a spus că președintele rus Vladimir Putin i-a mulțumit omului puternic din Belarus, Alexander Lukașenko, după ce șeful lui Wagner a anunțat că își întoarce forțele.:

„Președintele Belarusului l-a informat în detaliu pe președintele Rusiei despre rezultatele negocierilor cu conducerea PMC Wagner”, a declarat serviciul de presă al lui Lukașenko într-o declarație, adăugând că Putin „a mulțumit colegului său din Belarus”.

Șeful forței de mercenari rebeli Wagner a amenințat că va mărșălui asupra Moscovei sâmbătă, înainte de a anunța o retragere uimitoare, spunând că nu vrea să verse sânge.

Prigojin a spus că s-a terminat:

“Voiau să distrugă PMC Wagner. Am ieșit pe 23 iunie la Marșul Justiției. Într-o zi, am mers la aproape 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură de sânge a luptătorilor noștri. Acum, a venit momentul în care sângele se poate vărsa. De aceea, înțelegând responsabilitatea vărsării de sânge rusesc pe una dintre părți, ne întoarcem convoaiele și ne întoarcem în taberele de câmp conform planului.”

Audio: https://t.me/concordgroup_official/1303

Primarul Moscovei i-a îndemnat pe locuitori să rămână înăuntru, în timp ce Evgheni Prigojin și forța sa mercenară năvălesc la doar 300 de km de capitală. 

„Situația este dificilă”, a spus Serghei Sobianin. „Vă cer să vă abțineți pe cât posibil de a vă deplasa în jurul orașului”, a spus el, avertizând că și drumurile pot fi închise. 

În jurul orei 17:00, ora locală, s-a spus că forțele lui Prigojin „se deplasează prin” regiunea Lipetsk, la aproximativ 300 de km sud de Moscova, a spus guvernatorul local. Revoltații caută să avanseze în capitală și să răstoarne conducerea militară a Rusiei. 

Cele mai recente actualizări, momente cheie:

17:26 Forțele lui Kadyrov au ajuns la Rostov 18:28 înaintarea Wagner spre Moscova 

Sursa foto The Telegraph

19:18 Kremlinul neagă că Putin a fugit din Moscova 

14:08 Elicopterele armatei ruse deschid focul asupra convoiului Wagner ora 

14:25 Intrăm în Rostov, spune Prigojin

18.15

Câinele nebun al lui Vladimir Putin avea să-l muște mereu.

Grupul Wagner și liderul lor crud Yevgeny Prigojin au doar dispreț pentru autoritate, scrie Con Coughlin.

Când Vladimir Putin a autorizat crearea Grupului Wagner în 2014, scopul a fost să îi ofere propria sa armată privată care să-l ajute să extindă aria globală a Rusiei. Așadar, președintele rus poartă unica vină pentru faptul că, în loc să-și împlinească visul de a restabili Rusia ca putere mondială majoră, monstrul mercenar pe care l-a ajutat să-l creeze încearcă acum să-și răstoarne regimul autocratic. Dar la ce se aștepta Putin atunci când a optat pentru a face un criminal cunoscut precum Evgheni Prigojin șef al Grupului Wagner? Înainte de apariția sa bruscă pe scena Kremlinului, principala pretenție a lui Prigojin la faimă a fost perioada de 13 ani într-o colonie penală rusă, care i s-a acordat pentru rolul său în jefuirea violentă a unei tinere din Sankt Petersburg. Poate că Prigojin a încercat să se înfățișeze ca un personaj reformat după eliberare, făcându-și avere cu restaurante, dar instinctele sale criminale nu au fost niciodată departe de suprafață în conducerea lui Wagner.

18:02

Nu-l folosiți pe Wagner pentru a atinge obiective rusofobe, avertizează Ministerul de Externe al Rusiei Occidentul Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat țările occidentale să nu folosească revolta grupului de mercenari Wagner „pentru a-și atinge obiectivele rusofobe”. Urmează o declarație de vineri în care a spus că a crescut numărul reprezentanților UE excluși din Rusia ca răspuns la noile sancțiuni europene asupra țării.
17:38 Cartografiat: operațiunile globale ale lui Wagner

Odată o mică organizație în umbră, grupul Wagner a devenit un contractant militar global. Iată o privire asupra locului în care funcționează:

Operațiunile globale ale grupului Wagner Compania militară privată este formată din personal de până la 50.000 în total și până la 200.000 în rezervă

Sursa The Telegraph

Citește si UPDATE Lupte grele în revolta condusă de Wagner, cine li s-ar putea alătura

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Ciolacu crede că România intră în Schengen rutier până la finalul anului

România intră în Schengen rutier până la finalul anului, iar de anul viitor românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru America-acestea sunt...

Patru persoane au fost arestate în Belgia pentru că ar fi planificat un atac terorist

Patru persoane, trei minore și un adult, au fost arestate în Belgia, fiind suspectate că ar fi planificat un atac terorist în Bruxelles, potrivit...

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...
Ultima oră
Pe aceeași temă