18.3 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInternaționalLocuitorii unui sat de pescari din Islanda evacuați în urma unor erupții...

Locuitorii unui sat de pescari din Islanda evacuați în urma unor erupții vulcanice se întorc acasă

Poliţia islandeză a declarat luni că locuitorii unui sat de pescari evacuaţi în urma mai multor erupţii vulcanice au fost lăsaţi să se întoarcă la casele lor, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Cei aproximativ 4.000 de locuitori din Grindavik, în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei, au fost evacuaţi pe 11 noiembrie, după ce sute de cutremure au avariat clădiri şi au deschis fisuri uriaşe în drumuri.

Cutremurele au fost urmate de deschiderea pe 14 ianuarie a unei fisuri la marginea satului, care a făcut să curgă lavă pe străzi şi a făcut cenuşă trei case.

Pe 8 februarie, a treia erupţie a izbucnit în apropierea satului, eliberând aproximativ cincisprezece milioane de metri cubi de lavă în primele şapte ore.

Lava din această a treia erupţie a distrus o conductă importantă de apă caldă, care este folosită şi pentru încălzirea locuinţelor, în partea de sud a peninsulei Sudurnes, unde locuiesc aproximativ 28.000 de locuitori.

Luni, şeful poliţiei din Sudurnes, Ulfar Ludviksson, a făcut cunoscut că locuitorii şi persoanele care lucrează în sat sunt din nou liberi să se întoarcă şi pot rămâne acolo atâta timp cât doresc.

El a precizat că persoanele care se întorc în sat fac acest lucru “pe propriul lor risc” şi că “nu este un loc pentru copii”.

Islanda are 33 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Este situată pe Dorsala Atlantică, o fisură în fundul oceanului care separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană şi provoacă cutremure şi erupţii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Jidvei alături de 2800 de vizitatori la vernisajul Brâncuși de la Paris. O premieră absolută

Pe 26 martie 2024 Jidvei, susținător al proiectelor culturale, a fost desemnat, în premieră, vinul oficial al vernisajului celei mai mari expoziții Constantin Brâncuși...

Tablou electric: ce este și de ce este important?

Energia electrică este esențială în viața cotidiană, iar gestionarea corectă și eficientă a acesteia este posibilă cu ajutorul unui element cheie: tabloul electric. Vei...

AUR cere PSD și PNL să retragă candidatura lui Cîrstoiu întrucât este acuzat de fapte penale

Mihai Enache, președintele filialei AUR București, le cere partidelor PSD și PNL să retragă candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă