4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiLocuitorii fug din Khartoum în timp ce războiul distruge sărbătoarea de Eid

Locuitorii fug din Khartoum în timp ce războiul distruge sărbătoarea de Eid

Locuitorii au început să fugă din Khartoum, pe fondul războiului tot mai violent de acolo, care a ajuns să distrugă și sărbătoarea de Eid.

Sărbătoarea de Eid al-Fitr este de obicei un moment pentru mulți rezidenți ai capitalei Sudanului să-și viziteze rudele din afara orașului, care este liniștit. Anul acesta, cei care pot evadează frenetic din Khartoum, alungați de război.

Pe măsură ce sărbătoarea musulmană de trei zile a început vineri (21 aprilie), capitala încă a răsunat de focuri de armă și artilerie grea, în ciuda apelurilor internaționale pentru o încetare a focului, care să permită aducerea de ajutor umanitar necesar cu disperare și trecerea în siguranță pentru civilii blocați.

Locuitorii din Khartoum au părăsit masiv orașul, pe fondul războiului, chiar în timpul sărbătorii de Eid, deși ambele părți au cerut o încetare a focului

Ambele părți dn conflict au fost de acord cu o încetare a focului, dar nu a fost imediat clar când va începe. Împușcăturile puternice au continuat în Khartoum.

În ultima săptămână, un număr tot mai mare a căutat să se mute în zone mai sigure ale capitalei – deși armata a închis poduri peste râul Nil între Khartoum și orașele sale surori Omdurman și Bahri.

Ori au trasat o rută de ieșire, cel mai adesea către statul Gezira la sud sau către statul râului Nil la nord, ducând valizele de-a lungul străzilor sau punându-și pungile pe cap în timp ce își încep călătoria.

Pe măsură ce violența a izbucnit în alte părți ale Sudanului, unii au încercat să părăsească țara cu totul, până la 20.000 trecând granița cu Ciad, iar alții îndreptându-se spre nord, spre Egipt.

Călătoriile sunt pline de riscuri. Cei care fug trebuie deseori să treacă prin punctele de control controlate de rebelii RSF unde în mod obișnuit sunt lăsați, dar unde se pare că unii civili au fost împușcați.

Makram Waleed, un medic de 25 de ani, spera să părăsească Khartoum cu familia, dar era îngrijorat de pericolele de acolo pentru cele trei surori mai mici ale sale.

„Riscul de a ne părăsi casa, de a ne părăsi bunurile, este mult prea greu de procesat”, a spus el.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Radu Drăgușin rămâne la Tottenham, după ce Fiorentina îl luase în vizor

Fiorentina este ultima echipă italiană interesată de serviciile lui Radu Drăgușin, după ce în presa din Italia au apărut informații și despre un interes...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...
Ultima oră
Pe aceeași temă