11.5 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăInternaționalLiderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, va renunța la această funcție în...

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, va renunța la această funcție în noiembrie

Lider incontestabil al republicanilor din Senat, veteran al politicii americane şi apărător înfocat al ajutorului pentru Ucraina, Mitch McConnell a creat miercuri o surpriză anunţând că îşi va părăsi funcţia în noiembrie, relatează AFP, conform agerpres.ro.

„Mă aflu astăzi în faţa dumneavoastră (…) pentru a vă spune că actualul mandat va fi ultimul ca lider al republicanilor”, a declarat alesul de 82 de ani într-un discurs în Congres.

Această declaraţie surpriză a fost întâmpinat cu ovaţii din partea aleşilor din ambele partide în hemiciclul camerei superioare.

Mitch McConnell nu a spus, însă, dacă îşi va părăsi postul de senator din Kentucky, pe care îl ocupă din 1985.

Lider al republicanilor în Senat din 2015, acest fin cunoscător al arcanelor puterii s-a aflat astfel în prima linie a luptei împotriva politicilor administraţiei preşedintelui democrat Barack Obama (2009-2017), dar şi pentru a-l susţine pe Donald Trump, ajuns la putere în ianuarie 2017.

Cu costumele sale demodate, acest bărbat cu rame fine metalice a cultivat mereu o imagine austeră, chiar rustică, egalată doar de reputaţia sa de strateg politic.

Ani de zile a revendicat cu imensă plăcere porecla de „Gropar”, obişnuit să pună cruce speranţelor adversarilor săi democraţi. În camera superioară a Congresului, el a muncit din greu la numirea unor judecători la Curtea Supremă care în 2022 au anulat garanţia constituţională a dreptului la avort, spre marea disperare a progresiştilor americani.

„În timpul anilor petrecuţi în Senat, Mitch McConnell şi cu mine rareori am căzut de acord asupra politicilor noastre”, a declarat miercuri liderul democraţilor, Chuck Schumer. „Dar sunt mândru că ne-am regăsit în ultimii ani pentru a face să avanseze Senatul în momente critice”, a subliniat el, referindu-se printre altele la asaltul asupra Capitoliului, lupta împotriva coronavirusului şi războiul din Ucraina.

În ultimii ani, Mitch McConnell, un negociator răbdător în umbră, s-a remarcat ca unul dintre cei mai mari apărători ai ajutorului american acordat Kievului, pledând neobosit pentru trimiterea de noi fonduri în această ţară invadată de Rusia.

În această luptă, Mitch McConnell, care întruchipează o aripă tradiţională, mai degrabă pro-război, a Partidului Republican, a avut de-a face cu sosirea în Congres a locotenenţilor lui Donald Trump, îmbrăţişând poziţii din ce în ce mai izolaţioniste.

Această schimbare radicală a fost evidentă în ultimele săptămâni, odată cu blocarea unui pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina şi ameninţările fostului preşedinte la adresa aliaţilor din NATO, răsturnări de situaţie foarte criticate de Mitch McConnell.

Liderul republicanilor din Senatul SUA, Mitch McConnell, a avut un lung moment de absență în timpul unei conferințe de presă

Liderul republicanilor din Senatul Statelor Unite(SUA), Mitch McConnell, a stârnit miercuri îngrijorări serioase cu privire la starea sănătăţii sale, fiind victima unui lung moment de absenţă în mijlocul unei conferinţe de presă, pentru a doua oară într-o lună, transmite AFP, conform agerpres.ro.

În timp se afla în statul său Kentucky, senatorul McConnell, în vârstă de 81 de ani, a părut paralizat timp de aproximativ 30 de secunde, incapabil să răspundă unui reporter care îl întrebase despre dorinţa sa de a candida în 2026.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

CE vrea ca Ucraina să treacă mai repede la următoarea etapă a aderării la UE

În raportul anual privind extinderea UE, Comisia Europeană a apreciat miercuri că Ucraina ar trebui să treacă la următoarea etapă de negociere a aderării...

Marius Ștefănescu, „dublă” împotriva lui Dinamo, dar tot nu-l impresionează pe Becali!

În timp ce Ștefănescu vorbea entuziasmat despre „dubla” cu Dinamo, patronul FCSB îl desființa: „N-am răbdare de așa ceva!” FCSB a obținut o victorie clară...

Iranul are un sistem de apărare antiaerian similar Iron Dome. Ce tehnologii utilizează sistemul Zoubin

Iranul a dezvoltat, recent, sistemul antiaerian Zoubin, similar Iron Domului, folosind una dintre cele mai avansate tehnologii de apărare aeriană din dotarea armatei iraniene....
Ultima oră
Pe aceeași temă