15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalLiderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, vrea un acord cu Israelul

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, vrea un acord cu Israelul

Liderul politic al Hamas Ismail Haniyeh a negat joi că fiii săi care au fost ucişi într-un atac israelian săptămâna aceasta erau luptători ai mişcării islamiste palestiniene şi a declarat că “interesele poporului palestinian sunt puse înainte de orice”, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

“Căutam să ajungem la un acord, dar ocupaţia încă amână şi evită un răspuns la cereri”, a declarat liderul Hamas pentru Reuters, fiind întrebat dacă uciderea a trei dintre fiii săi va afecta discuţiile în desfăşurare privind un armistiţiu în Gaza şi schimbul de ostatici.

Forţele israeliene i-au ucis pe trei dintre fiii liderului Hamas Ismail Haniyeh într-o lovitură aeriană în Fâşia Gaza fără a-i consulta pe şefii armatei sau pe liderii politici, nici măcar pe premierul Benjamin Netanyahu, relatează joi o agenţie de presă israeliană, citată de Reuters.

Uciderea rudelor lui Haniyeh ar putea complica negocierile menite să asigure o oprire a luptelor în Gaza, în schimbul eliberării a 133 de ostatici israelieni despre care se crede că sunt încă ţinuţi în enclava asediată.

Hamas cere o încetare a ofensivei israeliene, o retragere a forţelor israeliene şi permisiunea ca palestinienii strămutaţi să se poată întoarce la locuinţele lor.

Israelul vrea să asigure întoarcerea ostaticilor, dar susţine că nu va pune capăt războiului până când Hamas nu este distrusă ca forţă militară şi că încă intenţionează să lanseze o ofensivă la Rafah, unde s-au refugiat peste un milion de civili.

Liderul Hamas merge miercuri în Egipt pentru discuţii privind încetarea focului în Fâşia Gaza

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, urmează să călătorească miercuri în Egipt pentru discuţii privind încetarea focului în Fâşia Gaza şi un schimb de prizonieri palestinieni cu Israelul, a declarat marţi o sursă din cadrul mişcării islamiste, informează AFP, preluat de agerpres.ro.

Cu sediul în Qatar, Haniyeh se va deplasa miercuri în Egipt, în fruntea unei delegaţii Hamas “la nivel înalt”.

În Egipt va purta discuţii cu şeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, cu privire la oprirea agresiunii şi a războiului pentru a pregăti un acord de eliberare a prizonierilor şi încheierea asediului impus Fâşiei Gaza”, a declarat sursa pentru AFP.

Egiptul şi Qatarul au contribuit la medierea unui armistiţiu de o săptămână la sfârşitul lunii noiembrie, în timpul căruia 80 de israelieni ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza au fost schimbaţi cu 240 de palestinieni închişi de Israel.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă