Liderii care sosesc la summitul UE-ASEAN de miercuri (14 decembrie) și-au exprimat uimirea și sunt șocați după ce poliția belgiană a descoperit stive uriașe de numerar în perchezițiile din casele și birourile parlamentarilor UE, asistenților parlamentari și militanților ONG-urilor în scandalul de corupție ce a lovit instituția recent.
Procurorii suspectează că europarlamentarul grec Eva Kaili și alte trei persoane au acceptat mită de la gazda Cupei Mondiale, Qatar, în încercarea de a influența elaborarea politicilor UE.
Avocatul lui Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, a declarat pentru Reuters că clientul său este nevinovat, iar oficialii din Qatar au negat, de asemenea, orice faptă greșită.
Liderii UE sunt șocați de scandalul de corupție ce a izbucnit aici, în cadrul Parlamentului European, fiind unul din cele mai mari înregistrate
„Suntem cu toții șocați de acest lucru și îmi pot imagina că populația europeană este șocată de acest lucru”, a spus premierul belgian Alexander De Croo, potrivit Reuters.
Prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel, premierul eston Kaja Kallas și prim-ministrul olandez Mark Rutte au făcut să răsune acest răspuns la unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție care au lovit vreodată Bruxelles-ul.
Parlamentul European: „Fără impunitate” pentru scandalul de corupție
Parlamentul European a transmis că nu va fi „nici o impunitate” pentru scandalul de corupție ce a izbucnit de câteva zile.
Președintele Roberta Metsola a declarat marți (13 decembrie) că instituția sa „nu va lăsa piatra neîntoarsă” în efortul său de a combate corupția.
Comentariul a venit după ce grupurile politice ale Parlamentului European au votat pentru retragerea lui Eva Kaili din funcția ei de vicepreședinte din cauza unui scandal major de corupție, la fel cum avocatul ei a spus că a negat orice faptă greșită în primul său comentariu public asupra cazului, potrivit Reuters.
Parlamentul European nu vrea „nici un fel de impunitate” pentru scandalul de corupție ce îl are în prim-plan și pe unul din vicepreședinți
Kaili, unul dintre cei 14 vicepreședinți ai parlamentului, s-a numărat printre cele patru persoane arestate și acuzate în Belgia, în weekend, din cauza acuzațiilor că gazda Cupei Mondiale, Qatar, le-a oferit bani și cadouri pentru a influența luarea deciziilor.
Metsola a spus că „nu va fi „măturat sub covor”, deoarece scandalul a declanșat indignare la Bruxelles și a ridicat îngrijorarea parlamentarilor și liderilor politici ai UE că incidentul ar putea afecta și mai mult imaginea UE în țară și în străinătate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!