13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiLiderii UE, la venirea la Comisia Europeană

Liderii UE, la venirea la Comisia Europeană

Unii prim-miniştrii nu s-au arătat deloc încântaţi la venirea la summit de varianta Timmermans la Comisie, iar alţii au refuzat să comenteze numele vehiculate.

“Sper să luăm o decizie în această noapte. Şi nu vreau să avem o alegere doar pentru preşedinţia Comisiei Europene, ci dacă este posibil pentru întregul pachet”, a declarat la venirea la summit premierul olandez Mark Rutte, citat de Agerpres.

“Nu voi vorbi despre nume, aud şi eu tot felul de zvonuri. (…) Crezi că un candidat sau altul ar putea avea o şansă iar apoi situaţia pare să se schimbe din nou. Aşa că vom aştepta cu calm reuniunea din această noapte”, a adăugat el.

“Este în continuare cu adevărat incert cine va deveni preşedinte al Comisiei Europene. Cert este că la Osaka au fost reprezentate un număr de ţări europene, care bineînţeles au discutat despre situaţie, dar nu există compromisuri concrete pe masă”, a mai afirmat Rutte.

Premierul ceh Andrej Babis a reamintit că V4 (grupul de la Visegrad) a anunţat încă de la început că se opune sistemului “Spitzenkandidat”.

Întrebat despre eventualitatea ca Timmermans să fie desemnat preşedinte al Comisiei Europene, Babis a răspuns: “Mi-e teamă că această persoană nu este cea potrivită pentru a uni Europa. În trecut am avut sentimentul că nu era foarte pozitiv privind regiunea noastră şi întreb: unde sunt femeile?”.

Opinia lui a fost împărtăşită şi de premierul polonez, Mateusz Morawiecki.

“Frans Timmermans nu este un candidat al compromisului. Frans Timmermans este, în mod evident, un candidat care divizează Europa şi în mod cert nu înţelege Europa centrală, nu înţelege Europa care a apărut după colapsul post-comunist”, a spus Morawiecki la sosirea la summit.

Cele mai citite

PSD și PNL fac casă bună la guvernare… pentru Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu S-a demonstrat că Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) fac casă bună la guvernare, pentru președintele Klaus Iohannis. Șeful...

Firea anunță că PSD București îi susține candidatura la Primăria Capitalei

Gabriela Firea a anunţat că Biroul permanent al PSD Bucureşti a decis, prin vot în unanimitate, să susţină candidatura sa pentru Primăria Capitalei."Mulţumesc colegilor...

Navalnîi va fi înmormântat la Moscova, la 1 martie, la o zi după discursul lui Putin în Parlament

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar al președintelui Rusiei, va fi înmormântat la Moscova la data de 1 martie 2024. Anunțul privind data și locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă