20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalLiderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: "permite" războiul...

Liderii G7 avertizează dur China să nu mai sprijine Rusia: “permite” războiul acesteia în Ucraina

Sprijinul acordat de China Rusiei “permite” războiul acesteia în Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii, într-o înăsprire a tonului la adresa Beijingului, amenințând totodată cu noi sancțiuni împotriva actorilor care sprijină material mașina de război a Moscovei.

Avertismentul dur, lansat la finalul summitului anual al Grupului celor Șapte (G7) din Italia, vine în contextul în care Statele Unite își intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa să adopte o poziție mai dură față de China în legătură cu rolul acesteia în sprijinirea complexului militar-industrial rusesc.

“Sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei permite Rusiei să își mențină războiul ilegal din Ucraina și are implicații semnificative și extinse în materie de securitate”, au declarat liderii G7 în comunicatul de vineri.

“Facem apel la China să înceteze transferul de materiale cu dublă utilizare, inclusiv componente și echipamente de armament, care sunt intrări pentru sectorul de apărare al Rusiei.”

Liderii au amenințat, de asemenea, cu noi acțiuni, inclusiv sancțiuni, pentru a pedepsi entitățile chineze despre care spun că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

“Vom continua să luăm măsuri împotriva actorilor din China și din țări terțe care sprijină material mașina de război a Rusiei, inclusiv instituții financiare, în conformitate cu sistemele noastre juridice, și alte entități din China care facilitează achiziționarea de către Rusia de articole pentru baza sa industrială de apărare”, se arată în declarația comună, promițând să impună “măsuri restrictive pentru a preveni abuzurile și a restricționa accesul la sistemele noastre financiare”.

Oficialii americani au acuzat China că ajută Rusia să extindă producția militară, inclusiv prin exporturi de semiconductori, materiale și mașini-unelte, despre care spun că permit Moscovei să crească producția de tancuri, muniții și vehicule blindate.

Beijingul a respins aceste acuzații, afirmând că nu a furnizat arme niciuneia dintre părți și că menține controale stricte ale exporturilor de bunuri cu dublă utilizare.

Statele Unite și Uniunea Europeană au aplicat deja sancțiuni companiilor chineze, iar săptămâna aceasta, SUA au impus noi sancțiuni împotriva firmelor cu sediul în China care furnizează semiconductori Rusiei.

“China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce aceste arme și tehnologia disponibilă pentru a face acest lucru”, a declarat joi președintele SUA, Joe Biden, în cadrul summitului. “Așa că, de fapt, ajută Rusia”.

Poziție dură față de politicile economice ale Chinei
G7 adoptă, de asemenea, o poziție mai dură față de politicile economice ale Chinei, în special în ceea ce privește problema supracapacității industriale, promițând să ia măsuri împotriva “practicilor neloiale” pentru a “uniformiza condițiile de concurență și a remedia daunele în curs de desfășurare”.

“Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la direcționarea industrială persistentă a Chinei și la politicile și practicile cuprinzătoare care nu țin de piață și care duc la efecte de propagare la nivel mondial, la denaturări ale pieței și la supracapacitate dăunătoare într-o gamă tot mai largă de sectoare, ceea ce subminează lucrătorii și industriile noastre, precum și reziliența și securitatea economică”, se arată în comunicatul comun.

Cu o zi înainte de summit, UE a anunțat taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (VE) importate din China, în urma unei investigații care durează de luni de zile, în legătură cu ceea ce consideră a fi un sprijin neloial acordat de Beijing companiilor care subminează producătorii europeni de automobile.

Luna trecută, SUA au impus, de asemenea, noi tarife vamale pentru importuri chinezești în valoare de 18 miliarde de dolari, în câteva sectoare considerate strategice pentru securitatea națională – inclusiv pentru vehiculele electrice și produsele cu energie curată.

G7 și-a exprimat, de asemenea, opoziția fermă față de ceea ce spune că sunt încercările unilaterale ale Chinei de a schimba status quo-ul prin forță sau coerciție în mările Chinei de Est și de Sud.

“Continuăm să ne opunem utilizării periculoase de către China a gărzilor de coastă și a milițiilor maritime în Marea Chinei de Sud și obstrucționării repetate a libertății de navigație a țărilor din largul mării”, se arată în declarația comună.

“Ne exprimăm îngrijorarea serioasă cu privire la utilizarea din ce în ce mai frecventă a manevrelor periculoase și a tunurilor cu apă împotriva navelor filipineze”.

Liderii G7 au ajuns la un acord politic pentru a oferi Ucrainei 50 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate

Liderii statelor din G7, reuniţi joi în Italia, au ajuns la un “acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate ca garanţii pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunţat un responsabil al preşedinţiei SUA, potrivit AFP, anunță Agerpres.

“Avem un acord politic la cel mai înalt nivel (…) şi 50 de miliarde de dolari vor fi destinaţi Ucrainei”, a spus responsabilul american, care a cerut să nu fie precizat.

Acest credit de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev va fi garantat astfel cu veniturile din dobânzile generate de cele circa 300 de miliarde de euro active ruseşti îngheţate în statele G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA), venituri estimate la aproximativ 3 miliarde de euro pe an.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...
Ultima oră
Pe aceeași temă