2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiLiberalii și social-democrații mută ultimele piese pe „tabla” guvernării

Liberalii și social-democrații mută ultimele piese pe „tabla” guvernării

Discuțiile pentru formarea noului guvern s-au prelungit pe întreaga zi de luni. Posibilitatea ca Florin Cîțu să revină în funcția de premier i-a deranjat pe social-democrați, care au respins cu fermitate această variantă.

Încercarea de a avea un nou Guvern sustenabil a ținut aprinsă scena politică. Fără o direcție clară legată de cum va arăta noul Guvern și cine va fi premier, politicienii s-au întrecut în declarații în timp ce făceau ultimele mutări ale jocului politic.

Partidul Social Democrat s-a arătat ferm în privința actualului premier interimar: Florin Cîțu nu mai poate fi premier într-un guvern din care face parte PSD, a precizat vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă la sediul formațiunii politice. Fostul premier social-democrat a răspuns, astfel, variantei potrivit căreia liberalii ar fi revenit la masa negocierilor doar cu nominalizarea președintelui partidului pentru postul de premier într-un Executiv PNL-PSD, din care să facă parte și UDMR.

Liberalii și social-democrații mută piesele pentru un minister „crucial”

La rândul lor, liberalii și-au pregătit intrarea la discuții cu precizarea că vor face propunerea de premier. Președintele PNL, Florin Cîțu, a subliniat, de asemenea, că pentru PNL este „crucial” Ministerul de Finanțe.

„Vom avea o discuție. Vom vedea dacă o să fie şi vot. Vom avea o discuție, asta este clar, şi după aceea discutăm iarăși. (…) Diseară avem discuția în partid. Eu, așa cum am spus de fiecare dată, nu iau o decizie singur. Vreau să aud ce spune partidul. Sunt toţi președinții de filială, oameni care au muncit pentru acest partid, au muncit în campaniile electorale, trebuie să-i auzim ce vor şi ei să facem mai departe”, a declarat premierul demis Florin Cîțu, la Digi24, înaintea ședinței Biroului Politic Național.

liberalii și social-democrații, negocieri pentru guvernare,,
Marcel Ciolacu nu vrea un guvern condus de Florin Cîțu.


Scindarea partidului, pericolul din umbră

Tot mai multe voci din PNL se temeau că partidul ar fi în pericol de scindare, după demisia lui Ludovic Orban din grupul Parlamentar dar, mai ales, după începerea negocierilor cu PSD în vederea guvernării.

„Direcția de guvernare nu are nicio legătură cu partenerul, dacă noi ne menținem obiectivele noastre şi avem acolo planul de reforme, care nu se va schimba, orice ar spune oricine. Am auzit diverse discuții în ultima perioadă. Nu ai cum să schimbi PNRR-ul, acolo sunt planurile de reforme din PNRR, avem alte reforme pe care deja le-am început, strategia fiscal-bugetară, care arată o scădere a deficitului bugetar în perioada următoare, o creştere a investiţiilor, sunt lucruri la care PNL ţine şi pe care le vom pune pe masă în discuţiile cu oricare dintre parteneri. Asta mă interesează pe mine şi pe noi, liberalii, să ne impunem aceste reforme pentru că ele sunt bune pentru România, nu pentru că vrea PNL să le impună”, a mai spus premierul demis Florin Cîţu.

„Să auzim ce vrea Partidul (în privința numirii premierului). PNL va face propria propunere de premier”.

De asemenea, Florin Cîțu a precizat că a văzut informații referitoare la modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

”Am văzut în aceste zile câteva lucruri pe care le vom discuta. Am văzut că se încearcă modificarea PNRR, ceea ce este imposibil. N-ai scum să schimbi PNRR. Avem alte reforme pe care le-am început. Strategia fiscal-bugetară, care arată o scădere a deficitului bugetar în perioada următoare, o creștere a investițiilor, structură la care PNL ține și pe care o vom pune pe masă în discuții cu oricare dintre parteneri

Vor fi negocieri importante în perioada următoare. Avem deja planul de reforme, care nu se va schimba, orice ar spune oricine”, a subliniat Florin Cîțu.

Un minister „crucial”

Întrebat despre cât de important este ca liberalii să ocupe în continuare Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu a răspuns că este „crucial”.

„PNL a arătat că Ministerul Finanțelor, condus de PNL în ultimii doi ani, a făcut minuni. Am reușit să convingem agențiile de rating să schimbe perspectiva chiar în această perioadă dificilă de la negativ la stabil a acestei economii. Am reușit să avem încasări mai mari la buget fără să creștem taxele”, a declarat premierul demis Cîțu.

Rareș Bogdan, în dezacord cu Florin Cîțu

Dacă premierul demis Florin Cîțu a insistat ca liberalii să păstreze, neapărat, posturile de la Justiție și de la Finanțe, vicepreședintele liberal Rareș Bogdan a precizat că se dorește doar postul de Ministru al Justiției, lăsând să se înțeleagă că portofoliul Finanțelor poate fi cedat.

Rareș Bogdan a declarant la Digi24 că la negocierile cu PSD nu au fost înaintate nume pentru ocuparea posturilor guvernamentale. El a fost întrebat dacă PNL nu renunță la postul de ministru al Justiției și a precizat că nu s-a discutat de persoana care va ocupa postul de ministru al Justiției. Rareș Bogdan a precizat că va milita pentru garantarea independenței Justiției, mai ales că a participat la demonstrațiile față de Ordonanța 13 a guvernului condus la vremea respective, în 2017, de Sorin Grindeanu.

liberalii și social-democrații, negocieri pentru guvernare,,
Dacian Cioloș, absent de la discuții.

Liberalii ar păstra UDMR în Guvern

Așa cum a precizat și vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, președintele USR, Dacian Cioloș, nu se afla, luni, în București, și nu putea fi contactat pentru continuarea negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Nici social-democrații nu ar avea nimic împotrivă față de prezența UDMR sau chiar a USR în viitorul guvern. Liberalii ar fi de acord cu prelungirea actualelor portofolii – Sport, Mediu și Dezvoltare – pentru cei de la UDMR. În schimb, social-democrații nu s-au exprimat față de ponderea ministerelor ce vor reveni UDMR.

Emanuel Neacsu
Emanuel Neacsu
Am scris pentru prima dată în presă la Ziarul Cotidianul, în 1996. Am fost șef pe secția politic la Gardianul. Am venit la România Liberă în 2007 și am lucrat un an la ediția online. Mi-am continuat cariera ca redactor Digi 24 (5 ani) și am revenit la România Liberă ca editor pe secția politic.
Cele mai citite

CTP: Cine poate să-l oprească pe Simion

Istoria se repetă? Paralele între alegerile din 2000 și dilemele politice de astăzi Cristian Tudor Popescu analizează provocările politice actuale, trasând paralele cu alegerile...

Rusia consideră că sistarea livrărilor de gaze către Austria este pe deplin justificată

Rusia consideră că întreruperea livrărilor de gaze către Austria este pe deplin justificată, a declarat joi Ministerul de Externe de la Moscova. Rusia consideră că...

De Crăciun, „se poartă” ciocolata cu jumări, bomboana cu fetească neagră și pralina cu vin fiert

Ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă din București Festivalul “Chocolate Saga“ deschide sezonul cadourilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă