15.3 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăPoliticăCriza politicăPSD face ședință pentru pregătirea negocierilor

PSD face ședință pentru pregătirea negocierilor

PSD face ședință pentru pregătirea negocierilor cu PNL, negocieri care continuă săptămâna viitoare.

Conducerea PSD s-a reunit, duminică, 7 noiembrie 2021, la București. La ședința de duminică participă, printre alții, Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alfred Simonis. Ciolacu este președintele partidului, Grindeanu este prim – vicepreședinte iar Simonis este liderul grupului parlamentar PSD.

Una dintre temele discutate duminică ar fi ce mandate de ministru cere PSD în viitorul guvern. Acceptarea unor miniștri din PSD este condiția pusă de PSD pentru a susține guvernul. PSD a anunțat în repetate rânduri că nu va susține în Parlament un guvern minoritar.

Ideea unui guvern minoritar, doar cu miniștri din PNL și UDMR, fusese lansată de PNL după ce a căzut guvernul Cîțu. O formulă de guvern minoritar elaborase Nicolae Ciucă (PNL), în scurtă perioadă în care a fost premier desemnat. Întrucât nu a reușit să obțină sprijinul partidelor parlamentare pentru echipa și pentru programul de guvernare propuse de el, Nicolae Ciucă și-a depus mandatul. Ciucă își menține, deocamdată, postul de ministru al Apărării.

Negocierile din ultimele zile au fost purtate de PNL cu PSD și, separat, de PNL cu USR. PNL ar putea face o coaliție de guvernare fie cu UDMR și USR, fie cu UDMR și PSD. Surse politice dezvăluiau că Florin Cîțu, președintele PNL, ar prefera alianța cu USR, nu cu PSD. Totuși, se pare că varianta finală va fi o coaliție de guvernare PNL – UDMR – PSD.

Încă nu se știe care partid, dintre PNL și PSD, va propune premierul.

PSD face ședință pentru pregătirea negocierilor

Atât PNL cât și PSD vor să meargă cu o propunere de premier la președintele Iohannis. O variantă de compromis, enunțată de Florin Cîțu, ar fi ca premierul să fie desemnat prin rotație, din doi în doi ani, de PSD și de PNL. Din partea PNL, va fi propus ca premier, aproape cu certitudine, tot președintele partidului, Florin Cîțu.

Pe de altă parte, președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că Florin Cîțu nu mai poate fi premier. PSD a precizat că în mod cert va propune un premier dar încă nu a dezvăluit numele favoritului. O posibilă variantă ar fi Marcel Ciolacu.

Un alt subiect de negociere între PNL și PSD este cine va fi președintele Camerei Deputaților. Postul a devenit vacant prin demisia lui Ludovic Orban (PNL).

Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă