Libanul a depus luni o plângere la Consiliul de Securitate al ONU cu privire la „atacurile israeliene” asupra jurnaliștilor, în urma decesului a trei reporteri, uciși vineri într-o lovitură aeriană în sudul țării, informează AFP.
Ministerul de Externe libanez a anunțat pe rețeaua X că a alertat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la „atacurile recente israeliene asupra jurnaliștilor și a obiectivelor mass-media din Hasbaya și Ouzai”.
Ministerul a declarat că „atacurile repetate ale Israelului asupra echipelor mass-media constituie o crimă de război”, cerând ca Israelul să fie „tras la răspundere și pedepsit”. Incidentul fatal a avut loc vineri dimineață, când un complex unde se aflau jurnaliști a fost bombardat în Hasbaya, o zonă care nu fusese până atunci afectată de atacuri israeliene.
Atacul s-a desfășurat în timp ce jurnaliștii dormeau.
Aceștia se mutaseră în complexul respectiv acum o lună pentru a acoperi conflictul dintre Hezbollah și armata israeliană. Printre victime se numără un cameraman și tehnicianul acestuia de la postul proiranian Al Mayadeen, precum și un jurnalist de la canalul Al-Manar.
Conform ministrului libanez al informației, Ziad Makari, în complex se aflau 18 jurnaliști de la șapte instituții mass-media. Premierul Najib Mikati a condamnat atacul, descriindu-l ca fiind „deliberat„, având scopul de a „teroriza mass-media pentru a ascunde crimele și distrugerile”.
Pe 23 octombrie, un birou Al Mayadeen situat lângă Ouzai, în sudul Beirutului, a fost de asemenea vizat de o lovitură israeliană, canalul raportând că biroul fusese evacuat înainte de atac. De la începutul violențelor între Israel și Hezbollah, pe 8 octombrie 2023, mai mulți jurnaliști au fost uciși sau răniți în sudul Libanului.
La 13 octombrie, o altă lovitură israeliană a provocat moartea reporterului Reuters, Issam Abdallah, și rănirea altor șase jurnaliști, printre care și doi de la agenția France Presse.