Protestul din fața Parlamentului, continuat cu scandalul de pe holuri, dar și din plen aveau mai degrabă să acopere legile controversate, respectiv Pl-x 143, 145 și 267, aflate pe ordinea de zi. Primele două au fost interpretate de AUR, diferit față de ce prevedeau. Parlamentul României a găzduit scene halucinante cu politicieni scuipați, agresați, acuzați de consum de droguri, port de gloanțe, intervenții ale jandarmilor și polițiștilor.
Pe Ordinea de zi s-a aflat proiectul de lege 145/2023, despre care partidul AUR a precizat că este o lege criminală, trecută pe repede înainte, care prevede separarea forțată a copiilor de familii. În fapt, proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie, prin promovarea principiului interesului superior al copilului şi a respectării drepturilor copilului, promovarea bunăstării sociale, spirituale şi morale, a sănătăţii fizice şi mentale, pentru copilul expus riscului de separare de familie, promovarea, cu prioritate, a valorilor familiale, a menţinerii în familie a copilului expus riscului de separare şi integrarea lui în comunitate, participarea copilului, în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, şi a familiei la deciziile care îl privesc. Legea a fost adoptată cu: 222 pentru, 48 contra, 2 abțineri.
Despre proiectul de lege 143/2023, AUR susține că va facilita privatizarea companiilor de stat, însă în realitatea, proiectul vizează separarea funcţiei de reglementare de cea de coordonare a proprietăţii statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale în calitatea lor de acţionari, elaborarea unei politici de proprietate prin care să se definească raţiunea deţinerii de către stat sau de către unităţile administrativ-teritoriale a întreprinderilor publice de la nivel central şi local. De asemenea, proiectul vizează şi alte propuneri de modificare a legislaţiei în măsură să asigure implementarea principiilor guvernanţei corporative cuprinse în ghidurile OCDE privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor de stat.
,,Înființează o nouă agenție, crește puternic salariile șefilor și alte aberații care sunt menite să ajute căpușarea companiilor de stat și în niciun caz să avem o economie funcțională.”, a declarat Claudiu Năsui, fost ministru al economiei, într-o intervenție pe pagina sa de Facebook. Acest proiect a fost adoptat, cu amendamente și va merge spre promulgare. Dacă legea rămâne în această variantă, cert este că vor fi noi posturi de șefi, plătite cum ne-am obișnuit că salarii de cel puțin 10.000 de euro pe lună, în timp ce Guvernul anunță măsuri de austeritate cu salarii și angajări înghețate la stat, dar și cu reducerea cheltuielilor.
USR a atras atenția că pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul de lege privind pensiile speciale, despre care partidul AUR nu a comentat.
,,Pl-x 267/2022 e un Pl-x care crește pensii speciale a celor care lucrează la Curtea Constituțională. Nu îi deranjează pensiile speciale pe cei de la AUR, pe noi, USR, ne deranjează.”, a mai precizat Claudiu Năsui.
Dacă pe parcursul întregii dimineți am văzut spectacole cu protestatari la poarta Parlamentului, cu politicieni, înjurați în Plen, dar și pe holuri au avut loc schimb de cuvinte dure, în realitatea s-au dat și voturi pe legi care nu ne avantajează, cum ar fi crearea de noi posturi de șefi în menținerea pensiilor speciale pe magistrați.
Filmul zilei
Aproape 200 de susținători AUR s-au adunat miercuri dimineață la poarta parlamentului într-un protest organizat de partidul lui George Simion, ca reacție a proiectului de lege Pl-x 143. Au fost scene cumplite. Manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii. Fostul premier Ludovic Orban a fost agresat și scuipat de protestatari în timp ce voia să intre în Parlament.
„Practic, din cauza faptului că nu mi-au permis să intru pe intrarea normală, nu se întâmplase niciun incident, traversasem printre oameni, mulți dintre oamenii aceia mă cunoșteau și știau care e poziția mea, că nu susțin nici Pl-x 145, nici Pl-x 143, nici Pl-x 47, n-au avut nicio problemă cu mine. Din cauza faptului că mi s-a interzis, am fost obligat să o iau în stânga pe Izvor, pe lângă Palatul Parlamentului. Clar, din punctul meu de vedere, au fost provocatori, oameni asmuțiți de AUR, cea mai mare parte au fost mitingiști aduși de AUR, de o calitate de îndoielnică foarte mulți dintre ei, care erau instigați la ură, la agresivitate, la un comportament care nu are nicio legătură cu normele de conduită”, a declarat Ludovic Orban, într-o intervenție televizată.
Tot în fața Parlamentului, Liderul AUR a fost îndepărtat de un jandarm, în momentul în care s-a urcat pe gard. ”Manifestanţilor aflaţi atât in interiorul curţii Palatului Parlamentului, cât si în exterior, li s-a adus la cunoştinţă că activitatea desfăşurată nu îndeplineşte condiţiile legale, însă aceştia şi-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul. Menţionăm faptul că Jandarmeria Română respectă dreptul constituţional la liberă exprimare al tuturor cetăţenilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei.
Tot în cursul dimineții, o femeie, colaborator al Grupului AUR de la Camera Deputaţilor, a încercat să intre, miercuri, în sediul Parlamentului cu patru gloanţe, ea fiind dusă la Secţia 17 de Poliţie pentru verificări. Preşedintele AUR, George Simion, susţine că erau brelocuri, iar formaţiunea cere o expertiză tehnică pentru a clarifica situaţia muniţiei. ”Gloanţele erau goale şi ruginite din câte ştim şi noi dar am vrea sa spună asta autorităţile, ca noi nu ştim şi nu avem expertiza”, a transmis liderul AUR, George Simion.
Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat că a fost huiduit şi ameninţat de protestatari ai AUR, în perimetrul clădirii Palatul Parlamentului, apreciind că ar trebui discutată la nivelul conducerii Camerei Deputaţilor posibilitatea sporirii măsurilor de securitate. „Au zis: Luați-i gâtul”, a spus el.
Deputatul Ionel Dancă de la Forţa Dreptei i-a cerut lui George Simion să oprească circul:
„Opriţi circul, domnule Simion. Ce e prea mult e prea mult. Vă jucaţi cu fricile sociale ale oamenilor şi manipulaţi isteric o temă falsă. Opriţi manipularea, opriţi isteria, opriţi circul.”, a spus Dancă.
George Simion a solicitat să se supună la vot ordinea de zi şi să se elimine proiectele de pe ordinea de zi. El a acuzat faptul că unii colegi parlamentari i-au spus că este ‘drogat’.
„Nu, nu m-am drogat nici astăzi şi niciodată, domnule Pavel Popescu. Dacă dumneavoastră ţineţi şedinţe cu încălcarea regulamentului, şedinţe de WhatsApp, ne jigniţi. Din partea noastră ce doriţi? Să respectăm regulamentele şi să vorbim frumos la jignirile dumneavoastră?”, a spus Simion.
Ce au câștigat românii în urma unei zile de scandal în Parlament? Legile în mare parte au trecut în formele lor în care nu ne avantajează.