Un proiect de lege inițiat de ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, vizează consolidarea drepturilor furnizorilor în raport cu comercianții și cu instituțiile de control ale statului.
Conform analizei Profit.ro, propunerea legislativă le va permite furnizorilor să participe în calitate de parte interesată în procedurile de control și să conteste sancțiunile aplicate comercianților care afectează indirect furnizorii, inclusiv atunci când marfa acestora este confiscată.
Totodată, proiectul prevede interzicerea clauzelor contractuale care permit comercianților să recupereze amenzile și pagubele de la furnizori.
Proiectul de lege introduce modificări importante în legislația actuală, între care obligativitatea menționării furnizorilor în procesele-verbale de contravenție, chiar dacă aceștia nu sunt direct vizați de sancțiune.
Aceasta le va permite furnizorilor să fie informați și să conteste sancțiunile în termen de 15 zile de la data comunicării.
Pentru produsele alimentare, legea interzice comerciantului includerea în contractele cu furnizorii a clauzelor privind recuperarea amenzilor și a pagubelor. Totodată, dacă sunt aplicate sancțiuni sau dispuneri de măsuri privind compoziția sau etichetarea produselor, comercianții vor fi obligați să informeze furnizorul în 48 de ore, punându-i la dispoziție o copie a procesului-verbal.
Furnizorul va avea dreptul să conteste aceste măsuri în calitate de persoană interesată sau să intervină în procesele comercianților care fac plângere împotriva sancțiunilor.
Ministrul Oprea precizează că proiectul nu afectează bugetul de stat și urmărește îmbunătățirea relațiilor comerciale, prevenind abuzurile din contracte și protejând furnizorii de bunuri și servicii împotriva preluării nedrepte a sancțiunilor comercianților. Inițiativa, susține acesta, oferă furnizorilor și, în special, celor din domeniul alimentar, drepturi echivalente cu ale comercianților în fața autorităților de control.