Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, László Tőkés, a anunțat, la Băile Tușnad, data la care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) va decide procesul demarat de el, după ce Klaus Iohannis i-a retras decorația Steaua României.
“Este de notorietate că protectoratul a fost exercitat de unele puteri imperialiste asupra coloniilor lor. Tirolul de Sud – dat de mine ca exemplu de urmat – nu a fost şi nu este colonie, ci este exemplul cel mai reușit al autonomiei teritoriale, înfăptuită cu respectarea integrității teritoriale a Italiei. De altfel, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale cu sediul în Cluj-Napoca a și publicat un studiu intitulat „Tirolul de Sud – un model de autonomie şi convieţuire”.
Neîndoielnic, prin retragerea Ordinului Național conferit de președintele României, domnul Traian Băsescu subsemnatului „în semn de înaltă apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând prin exemplul personal revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”, s-au încălcat prevederile art.1, alin. 3 din Constituţia României, referitoare la respectarea „idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989”, precum și cele referitoare la libertatea de exprimare.
După procese îndelungate, problema nelegalității ordinului prezidențial de retragere emis de președintele în funcție, Klaus Iohannis la 4 martie 2016, va fi tranșată de Înalta Curte de Casație și Justiție la 10 octombrie 2023. Motivele pentru care recursurile mele au fost admise de două ori de suprema instanță le pun la dispoziția oricui, deoarece acum două zile mi s-a comunicat motivarea Deciziei nr. 2732 din 23 mai 2023, pronunțată în dosarul nr. 162/2/2022. Și în acest proces sunt reprezentat de același avocat care m-a reprezentat și în procesul de evacuare de la Timișoara, în anul 1989.
După cum vă este cunoscut, protestul enoriașilor față de punerea în executare a hotărârii de evacuare emisă la inițiativa Securității și solidaritatea româno-maghiară au declanșat revolta populară la Timișoara, care s-a extins în toată țara, ducând la căderea dictaturii comuniste”, a transmis Tőkés, printr-un comunicat de presă remis cotidianului national “România liberă”.
Președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania a mai precizat: “Subsemnatul la Universitatea de vară de la Băile Tușnad din anul 2011 am venit cu propunerea ca România şi Ungaria, după exemplul Italiei şi Austriei, să-şi aroge împreună, statutul de puteri garante asupra Transilvaniei („védhatalmi státus” – unde véd = protejează, hatalom = putere; în limbajul juridic român se foloseşte noţiunea de putere garantă). M-am inspirat din statutul realizat în comun de Italia şi Austria, care a condus la autonomia teritorială al Tirolului de Sud, regiune din Italia care de atunci cunoaște o prosperitate fără precedent. Fireşte, subsemnatul am avut în vedere ca cele două guverne, de comun acord, să aibă acest rol de putere garantă şi să acţioneze împreună pentru găsirea unei soluţii reciproc acceptabile în vederea creării autonomiei teritoriale preconizate şi de UDMR. Repet şi cu acest prilej, propunerea mea nu s-a referit la înființarea unui „protectorat al Ungariei asupra Transilvaniei”, cum s-a afirmat în mass media și s-a reținut de către Consiliul de Onoare al Ordinului Național Steaua României în necunoştinţă de cauză sau din dorință de denigrare!”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!