5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoLa inițiativa României, UE va proteja integritatea teritorială a Republicii Moldova. Autorii...

La inițiativa României, UE va proteja integritatea teritorială a Republicii Moldova. Autorii acțiunilor de destabilizare nu vor mai putea intra în UE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit Uniunii Europene pentru măsurile pe care le-a decis pentru a apăra integritatea teritorială a Republicii Moldova și a mulțumit, de asemenea, României, pentru susținerea acestei inițiative.

Uniunea Europeană va putea interzice accesul în interiorul ei și va putea „îngheța” averile, de pe teritoriul ei, ale acelor persoane care subminează integritatea teritorială și procesul politic democratic din Republica Moldova. Decizia privind susținerea, și pe această cale, a Republicii Moldova, a fost anunțată de Consiliul UE. Șefa statului, Maia Sandu, a mulțumit conducerii UE precum și României, pentru susținerea acestei inițiative.

„Consiliul Uniunii Europene a decis: persoanele care participă la acțiuni de destabilizare a Moldovei și amenință suveranitatea și independența țării noastre, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului vor fi sancționate. Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheța averea și bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Măsurile restrictive ar putea fi aplicate și persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituțiilor statului.

Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulțumim României pentru implicarea constantă și susținerea fermă a acestei inițiative importante pentru Moldova. Adoptarea acestui regim de sancțiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova, pentru calea noastră europeană și pentru asigurarea păcii și stabilității în regiune”, a anunțat Maia Sandu într-un mesaj publicat la data de 1 mai 2023.

Anterior, la data de 28 aprilie, Consiliul UE anunțase că a adoptat „un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice, care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau implementarea acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația țării, supremația legii, stabilitatea sau securitatea”. Consiliul UE subliniază că vor fi sancționate „de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență”.

Decizia Consiliului UE vine după ce, în ultimele luni, la Chișinău s-au desfășurat o serie de proteste împotriva guvernului pro-occidental al Republicii Moldova. Oficial, organizarea acestor proteste a fost realizată de partidul Șor, aflat în opoziție. Neoficial, se consideră că organizarea acestor proteste a fost sprijinită de Rusia. Deputata Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, a fost reținută, la data de 1 mai 2023, pe aeroportul din Chișinău, în timp ce se pregătea să plece spre Israel. Tauber are o interdicție de ieșire din Republica Moldova. Marina Tauber este învinuită într-un dosar la care lucrează procurorii anticorupție ai Republicii Moldova.

O problemă delicată este faptul că, în aceste zile, se desfășoară și alegeri pentru funcția de guvernator al Găgăuziei, care este o regiune autonomă a Republicii Moldova. Ambii candidați care s-au calificat în turul al doilea al alegerilor sunt pro-ruși. Unul este din Partidul Socialist, celălalt este din Partidul Șor. Găgăuzia se află în sudul Republicii Moldova și este foarte aproape atât de Ucraina cât și de România.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, a subliniat că Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia. În plus, „asistăm la încercări sporite și continue de a destabiliza Republica Moldova”, a subliniat oficialul UE.

„Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea să continuăm să consolidăm rezistența Moldovei prin urmărirea celor care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”

Josep Borrell,

Înalt Reprezentant al UE

Președinta Maia Sandu subliniază că România este țara care a insistat pentru adoptarea deciziei Consiliului UE de susținere a Republicii Moldova. Drept efect, UE va putea inclusiv să impună „sancțiuni individuale” împotriva unor acțiuni de destabilizare. Una dintre sancțiuni poate fi interzicerea intrării acestor persoane în țările UE.

„Mulțumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menținem stabilitatea și securitatea în țară prin impunerea de sancțiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulțumim României pentru implicarea constantă”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

La mijlocul anului 2022, Republica Moldova a obținut și statutul de candidat oficial la integrarea în UE, dar nu există un termen limită pentru finalizarea acestui proces.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eldorado Gold își vinde participația majoritară la Deva Gold: Licența pentru Certej, în centrul unei noi etape

Compania canadiană Eldorado Gold a anunțat vânzarea participației sale majoritare de 80,5% în Deva Gold, titulara licenței pentru exploatarea aurului, argintului și andezitului industrial...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...
Ultima oră
Pe aceeași temă