18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiKuleba îi atacă pe cei care „ scuipă pe faţa soldaţilor ucraineni...

Kuleba îi atacă pe cei care „ scuipă pe faţa soldaţilor ucraineni ”

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba le-a replicat celor care critică tacticile Kievului în contraofensiva împotriva trupelor ruse, afirmând că aceştia ‘scuipă pe faţa soldaţilor ucraineni’ şi ar trebui să ‘tacă din gură’, transmit Reuters şi AFP, preluat de agerpres.ro.

‘A critica ritmul lent al contraofensivei este egal cu (…) a scuipa pe faţa soldatului ucrainean care îşi sacrifică viaţa în fiecare zi, înaintând şi eliberând un kilometru de pământ ucrainean după altul’, le-a declarat Kuleba reporterilor cu prilejul unei reuniuni informale la Toledo a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană.

Cotidianul The New York Times a citat săptămâna trecută oficiali americani şi din alte ţări occidentale, potrivit cărora contraofensiva a făcut progrese limitate din cauza distribuirii greşite a trupelor ucrainene pe câmpul de luptă.

‘Le-aş recomanda tuturor criticilor să tacă din gură, să vină în Ucraina şi să încerce să elibereze un centimetru pătrat ei înşişi’, a mai spus Kuleba, în prezenţa omologului său spaniol, Jose Manuel Albares.

După ce le-a mulţumit miniştrilor de externe din statele UE pentru sprijinul acordat de guvernele lor, Kuleba a reamintit că Ucraina are în continuare nevoie de muniţii, vehicule blindate, rachete cu rază lungă, sisteme de apărare antiaeriană.

Kuleba a avertizat de asemenea că Rusia îşi creşte capacitatea de a produce drone şi rachete, şi a cerut Uniunii Europene să oprească această evoluţie prin controlul exporturilor şi pedepsirea oricui încalcă sancţiunile.

Pe de altă parte, el a apreciat că întâlnirea pe care o vor avea în curând preşedintele rus Vladimir Putin şi cel turc, Recep Tayyip Erdogan, este ‘aproape ultima şansă’ ca Moscova să revină în Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

Dmitro Kuleba i-a cerut lui Antony Blinken rachete cu rază lungă ATACMS

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a anunţat luni că a vorbit la telefon cu omologul său american Antony Blinken, convorbire în timpul căreia a solicitat rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, relatează CNN, potrivit Agerpres, conform stiripesurse.ro.

“În cadrul convorbirii noastre, secretarul Blinken şi cu mine am discutat despre măsuri suplimentare pentru a extinde sprijinul global pentru formula de pace şi soluţii pentru extinderea exporturilor de cereale”, a declarat Kuleba pe platforma X. “Am mulţumit SUA pentru toată asistenţa oferită şi am subliniat necesitatea de a spori capacităţile cu rază lungă de acţiune ale Ucrainei prin furnizarea de ATACMS”, a menţionat şeful diplomaţiei ucrainene.

La rândul său, Matt Miller, purtătorul de cuvânt al secretarului american de stat Antony Blinken a anunţat că cei doi au discutat despre “evoluţiile în eforturile de contraofensivă ale Ucrainei, despre discuţiile recente despre o pace justă şi durabilă în Ucraina, care au avut loc la Jeddah, în Arabia Saudită, şi despre acordurile de securitate pe termen lung între cele două ţări”.

Potrivit unui comunicat de presă, “secretarul (Blinken) a reiterat sprijinul ferm şi continuu al Statelor Unite pentru apărarea Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei şi a reafirmat sprijinul continuu pentru o armată ucraineană puternică şi pentru instituţii de apărare responsabile”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă