12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaKremlinul are așteptări de la Erdogan pentru o soluție concretă de mediere...

Kremlinul are așteptări de la Erdogan pentru o soluție concretă de mediere a războiului din Ucraina

Kremlinul a transmis miercuri că se aşteaptă ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-i facă omologului său rus Vladimir Putin o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, în cadrul întâlnirii preconizate pentru joi în Kazahstan între cei doi lideri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘Turcii îşi vor oferi medierea. Dacă vor avea loc contacte (ruso-ucrainene), aceasta s-ar face pe teritoriul turc’, a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Uşakov.

‘Erdogan va propune, probabil, ceva oficial’, a adăugat el, precizând că se aşteaptă la o ‘discuţie interesantă şi utilă’.

Uşakov a elogiat din nou poziţia Turciei, care ‘nu s-a alăturat din principiu sancţiunilor ilegitime occidentale’ impuse Rusiei din cauza ofensivei sale în Ucraina.

Aceasta ‘va da un impuls suplimentar consolidării cooperării economice ruso-turce’, a apreciat el.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele şi petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-şi menţină relaţiile deopotrivă cu Ucraina şi Rusia.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia şi Ucraina şi în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două ţări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Bosfor potrivit financialintelligence.ro.

În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanţi ruşi şi ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eşuat, cele două tabere aruncându-şi una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Kremlinul vrea ca Erdogan să vină cu o propunere clară de mediere pentru conflictul din Ucraina, dar aceasta nu admite pierderi teritoriale

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni şi discută telefonic regulat cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele turc pozează în mediator privilegiat şi îşi doreşte de mult timp să-i aşeze pe liderii rus şi ucrainean la masa negocierilor.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut marţi Rusiei şi Ucrainei o încetare a focului ‘cât mai curând posibil’.

Însă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat marţi, într-un discurs susţinut în faţa unei reuniuni virtuale de urgenţă a liderilor ţărilor din G7, că nu mai e nimic de negociat cu Vladimir Putin, care a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, pe lângă Crimeea în 2014.

De la începutul acestei săptămâni, Rusia a escaladat conflictul după ce a lovit cu zeci de rachete întreg teritoriul Ucrainei, distrugând infrastructuri energetice şi atacând ţinte civile, ca răzbunare pentru avarierea parţială a podului Kerci – care leagă peninsula Crimeea de teritoriul rus – în weekend în urma unei explozii pe care a atribuit-o serviciilor speciale ucrainene.

Reacţionând la aceste afirmaţii, Iuri Uşakov a remarcat miercuri în faţa presei: ‘Aş vrea să-i spun că niciodată nu trebuie să spui “niciodat㔑.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă