Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat – Departamentul Securității Naționale – Secretariat CSAT.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
Excelența voastră, domnule Președinte al Statului Israel, Reuven Rivlin,
Dragi familii,
Onorată asistență,
Ne întâlnim astăzi, aici, pentru a aduce un omagiu aviatorilor căzuți la datorie în urmă cu aproape unsprezece ani, când un elicopter al Forțelor Aeriene Israeliene, aflat în misiune, s-a prăbușit la poalele Munților Bucegi.
Aflați într-un zbor de instrucție, ca parte a unui exercițiu comun desfășurat de aviațiile militare ale României și Israelului pentru misiunile de căutare-salvare și evacuare medicală, cei șapte militari aflați la bord nu au putut fi, la rândul lor, salvați.
Locotenent-coloneii Avner Goldman și Daniel Shipenbauer, maiorii Yahel Keshet și Lior Shai, locotenentul Nir Lakrif, sergentul clasa I Oren Cohen, din Forțele Aeriene Israeliene, și căpitanul Ștefan-Claudiu Dragnea, din Forțele Aeriene Române, au decolat, în după-amiaza acelei zile, de pe Baza Aeriană Boboc din Buzău pentru a executa o misiune pe un traseu lung, dificil și complex, în condiții meteo aspre.
Din păcate, aripile celor șapte temerari ai văzduhului aveau să se frângă, aici, în Munții Bucegi, la data de 26 iulie 2010.
Durerea familiilor pentru pierderea celor dragi este greu de transpus în cuvinte, de aceea permiteți-mi să-mi exprim întreaga compasiune pentru familiile îndoliate, ale căror membri se află aici printre noi, în această zi.
Excelența Voastră, domnule Președinte,
Doamnelor și domnilor,
Pentru națiunile noastre îndoliate, această tragedie a evidențiat conexiunile interumane puternice dintre România și Israel, având în vedere că unul dintre eroii pe care-i comemorăm astăzi – Oren Cohen – era descendent al unei familii originare din România, greu încercate în marea tragedie a secolului XX – Holocaustul.
Pe frontispiciul acestui monument ridicat în memoria celor șapte eroi căzuți la datorie scrie, atât de profund și de tulburător, că ei au fost „parteneri în misiune, în bucuria de a zbura în viață și în moarte”.
Este mărturia prețului mare pe care militarii noștri îl plătesc pentru a asigura liniștea, siguranța și pacea celor care și-au pus încrederea și speranțele în ei.
Aici, în fața monumentului, devine evidentă necesitatea de a ne angaja să continuăm și să consolidăm relațiile excelente dintre statele noastre în cât mai multe domenii, ținând cont de faptul că Statul Israel este partener de interes strategic pentru România.
Salut dialogul tot mai consistent, având în vedere cooperarea diplomatică tradițională fundamentată pe valori și interese strategice comune. Apreciez, în mod deosebit, parteneriatul dintre statele noastre în domeniul securității și apărării, mai ales în actualul context internațional de securitate. Îmi exprim convingerea că, pe viitor, avem un potențial semnificativ de dezvoltare a colaborării noastre în acest domeniu.
Comemorarea de astăzi reprezintă o bună ocazie pentru a ne reînnoi hotărârea de a continua să acționăm împreună pentru consolidarea securității regionale, pentru a proteja libertatea copiilor și a cetățenilor noștri, dar mai ales pentru a construi o lume a păcii și democrației, fără discriminări, rasism, antisemitism sau xenofobie.
Pierderea acestor vieți tinere și frângerea acestor destine luminoase sunt ireparabile. Sacrificiul celor care au pierit este însă un simbol pentru generația de aviatori în care s-au format și pentru cele care vor veni.
Cinstim, astăzi, memoria lor și ne înclinăm cu respect în fața sacrificiului suprem pe care l-au făcut. Dumnezeu să-i odihnească în pace, iar familiilor greu încercate să le aline suferința și durerea.
Glorie eroilor căzuți la datorie!