7.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis foarte îngrijorat: Situația din Republica Moldova este critică

Klaus Iohannis foarte îngrijorat: Situația din Republica Moldova este critică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că situația din Republica Moldova este critică şi consideră că este de datoria aliaţilor NATO de a găsi căi pentru a ajuta această ţară în a-şi creşte capacitatea de rezilienţă, conform agerpres.ro.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa că în concluziile Summitului NATO de la Vilnius se vor regăsi câteva remarci referitoare la această chestiune.

“Republica Moldova este o preocupare importantă pentru mine şi, aşa cum am aflat astăzi, pentru noi toţi. Situaţia din Moldova este critică. Consider că este datoria şi responsabilitatea noastră să găsim căi de a ajuta Moldova în a-şi creşte capacitatea de rezilienţă. Mă bucur foarte mult de faptul că şi colegii împărtăşesc această evaluare cu mine şi ar fi cu adevărat minunat dacă am putea să avem câteva remarci pe această chestiune în concluziile de la Vilnius”, a spus preşedintele Iohannis, la Haga, în cadrul unei conferinţe de presă.

Klaus Iohannis spune că situația din Republica Moldova este critică, iar momentul Summitului de la Vilnius este un moment important pentru NATO

Preşedintele Iohannis a afirmat că Summitul de la Vilnius va fi un moment important în consolidarea suplimentară a Alianţei, pe multe dimensiuni.

Şeful statului a participat la reuniunea în format restrâns organizată de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, în pregătirea Summitului NATO de la Vilnius, cu participarea preşedinţilor Lituaniei şi Poloniei, a premierilor Albaniei, Belgiei şi Norvegiei şi a secretarului general al NATO, la Haga, Regatul Ţărilor de Jos.

Iohannis participă la pregătirea reuniunii de la Vilnius. NATO va accelera procesul de integrare a Ucrainei în Alianța Atlantică

Președintele Iohannis face parte din comitetul restrâns al liderilor cooptați pentru pregătirea reuniunii NATO de la Vilnius, reuniune care va accelera procesul de integrare a Ucrainei în Alianța Atlantică.

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, în ziua de 27 iunie 2023, la Haga (Olanda), la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius (Lituania). Premierul Olandei, Mark Rutte, i-a invitat la Haga pe președinții României, Lituaniei și Poloniei, precum și pe premierii Albaniei, Belgiei și Norvegiei. La reuniunea din 27 iunie este așteptat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Separat, Jens Stoltenberg a fost prezent, la 26 iunie, la Vilnius, unde s-a întâlnit cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Discuțiile din 26 iunie de la Vilnius și din 27 iunie de la Haga pregătesc Summit-ul NATO de la Vilnius. Scopul reuniunii de la Haga “este coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalitățile de abordare și realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius, din perioada 11-12 iulie 2023”, a anunțat Președinția României. Șeful statului român va insista pe necesitatea progreselor concrete în implementarea integrală a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 și adoptarea de noi măsuri, “precum și pe sprijinul acordat Ucrainei, respectiv perspectivele accelerării procesului de aderare a acesteia la NATO”. De asemenea, președintele României va reliefa importanța adaptării Alianței în conformitate cu prevederile Conceptului Strategic aliat adoptat la Madrid și a continuării măsurilor deja puse în aplicare ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Madrid. În mod special, aceste decizii trebuie să consolideze “Apărarea Înaintată pe Flancul Estic”, acolo unde se află și România. Președintele Iohannis va explica și relevanța unui nou angajament aliat privind alocările bugetare naționale pentru Apărare, în condițiile în care România a alocat deja, în anul 2023, un procent de 2,5 la sută din PIB în acest scop.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

9 din 10 executivi europeni cred că organizațiile lor vor trece prin procese de transformare până în 2030, studiu

91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat la nivel european de grupul de consultanță în HR Arthur Hunt...

Şase din zece români renunţă să cumpere produse eco din cauza preţurilor mari (studiu)

Şase din zece români (58%) renunţă la produsele sustenabile din cauza costului mai ridicat al acestora, în timp ce 38% dintre cumpărători sunt atenţi...

Simona Halep, anunț de ultimă oră

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, suspendată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea tenisului (ITA) pe o perioadă de patru ani, în urma unui test...
Ultima oră
Pe aceeași temă