Președintele României, Klaus Iohannis a avut, sâmbătă, un schimb de mesaje cu premierul Dick Schoof, care l-a asigurat că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului. „Dispariția are un impact emoțional și simbolic puternic”, afirmă Iohannis.
„În legătură cu furtul unora dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, care erau expuse în această perioadă la Muzeul Drents din Assen, premierul olandez, Dick Schoof, l-a asigurat sâmbătă, 25 ianuarie 2025, pe Președintele României, Klaus Iohannis, că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului”, anunță Administrația Prezidențială.
Înaltul oficial al Regatului Țărilor de Jos și-a exprimat, totodată, „profundul regret pentru acest incident fără precedent, cu o semnificație deosebită pentru poporul român”.
„Președintele Klaus Iohannis consideră că este extrem de importantă readucerea în siguranță în țară în cel mai scurt timp posibil a exponatelor sustrase, care au o importanță culturală și istorică excepțională pentru patrimoniul românesc. Aceste obiecte, parte a tezaurului nostru național, sunt mărturii inestimabile ale istoriei și identității noastre, iar dispariția lor are un impact emoțional și simbolic puternic în societate”, se arată în finalul comunicatului.
Furt tezaur dacic din Muzeul Drents, Olanda. Toate piesele erau asigurate
Toate piesele furate de la Muzeul Drents din Assen, Olanda, fuseseră asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale, transmite Ministerul Culturii, care anunță că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.
„În dimineața zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfășura expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spațiului expozițional și permițând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție:coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României”, transmite Ministerul Culturii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!