4.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSocialJustițieJustiția în țările UE. Magistrații lucrează sub presiuni politice și economice

Justiția în țările UE. Magistrații lucrează sub presiuni politice și economice

Cea mai recentă ediție a „Tabloului de bord” privind justiția în țările UE relevă faptul că activitatea magistraților ar fi încă afectată de presiunile care se exercită asupra lor.

„Tabloul de bord” asupra sistemului de justiție este realizat, în fiecare an, de Comisia Europeană.

Potrivit acestui document, două sunt principalele motive care ar afecta independența justiției, în opinia cetățenilor. Aceste motive sunt „interferența sau presiunile din cauza unor interese economice” precum și „interferența sau presiunile din partea guvernamentală și a politicienilor”.

Cele mai reduse presiuni asupra magistraților s-ar înregistra în Finlanda (pe primul loc), în Danemarca și Austria. Cele mai mari presiuni asupra magistraților ar fi percepute de cetățenii din Bulgaria, Polonia și Croația (Croația fiind în poziția cea mai nefavorabilă). România este undeva pe la mijlocul clasamentului țărilor membre UE.

Cu privire la Polonia, se știe că la nivelul Comisiei Europene s-au exprimat îngrijorări repetate privind situația justiției.

„Un sondaj Eurobarometru în rândul publicului larg arată că, începând din 2016, percepția publicului larg cu privire la independența sistemului judiciar s-a îmbunătățit în 15 state membre. În comparație cu anul trecut, percepția s-a îmbunătățit în 12 state membre și, în același timp, a scăzut sau a rămas stabilă în 12 state membre. În câteva state membre, nivelul perceput al independenței rămâne deosebit de scăzut. În rândul întreprinderilor, un alt sondaj Eurobarometru arată că percepția asupra independenței justiției s-a îmbunătățit în 12 state membre față de 2016. Cu toate acestea, față de anul trecut, percepția în rândul întreprinderilor asupra independenței sistemului judiciar a scăzut în 13 state membre”, precizează un comunicat de presă transmis de Comisia Europeană.

Raportul privind justiția în țările UE este elaborat de Comisia Europeană

Documentul din anul 2023 face referiri și la salariile magistraților. România și Italia par țările cu cele mai mari salarii ale judecătorilor de la Curtea Supremă și Curțile de Apel. România are salarii peste media UE și la procurorii de la Curtea Supremă și Curțile de Apel. Magistrații aflați la început de carieră au în România salarii de nivel mediu. Aceste date sunt raportate la salariile medii din țările respective.

Acest raport al Comisiei Europene a fost publicat la data de 8 iunie 2023. Documentul din anul 2023 reprezintă cea de-a 11-a ediție a „Tabloului de bord”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicole Cherry, ținută îndrăzneață. Artista a surprins pe toată lumea

Nicole Cherry a reușit să își surprindă din nou fanii cu o ținută îndrăzneață și elegantă. Artista, în vârstă de 25 de ani, a...

McIlroy speră că victoria lui Trump în alegeri va ajuta la rezolvarea conflictului din golf

Rory McIlroy consideră că, odată cu victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, s-ar putea ajunge la o soluționare a conflictului dintre...

Zona euro arată primele semne de stabilizare economică în octombrie, în pofida contracției prelungite

Economia zonei euro începe să dea semne de stabilizare, potrivit unui sondaj realizat de S&P Global și publicat de Bloomberg și Reuters. Activitatea economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă