Schema de compensare va fi prelungită numai pentru consumatorii vulnerabili
Ministrul Energiei anunţă că preţurile vor fi în jur de un leu kilowatul, dar cel mai mare furnizor a lansat deja un tarif peste această valoare, 1,3 lei/kwh.
Acum, 4 din 8 milioane de clienţi plătesc 0,68 de bani pe kWh. „La acel plafon de 0,68 lei/kWh cu toate taxele incluse, ar rezulta că preţul energiei active ar trebui să fie cam la o treime din ce vedem pe bursă. E greu de crezut că în luna aprilie, preţurile vor scădea atât de mult”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Protejarea consumatorilor vulnerabili trebuie să fie o prioritate, după liberalizarea pieţei energiei, compensarea prelungindu-se, în cazul lor. Aceștia vor fi ajutați de stat și ar putea fi luate în calcul mai multe criterii, spre exemplu venitorile acestor persoane sau numărul de membri dintr-o familie. În prezent avem 3 plafoane la energie, 68 de bani, 80 de bani și 1,3 lei pe kWh, plafoane pe care le plătim în funcție de cât consumăm.
Schema de compensare-plafonare va fi în vigoare până la 1 aprilie, anul viitor.
„Situația depinde de evoluțiile din Orientul Mijlociu, de contextul din Ucraina și de decizia Ucrainei privind continuarea tranzitului de gaze rusești, printre altele. În acest context de evenimente excepționale, schema de compensare și plafonare a demonstrat că funcționează și va continua să-și facă efectul și în această iarnă,” a declarat ministrul Burduja.
Conform precizărilor sale, un consumator casnic va plăti un tarif plafonat la gaz de 0,31 lei pe kilowatt-oră, iar la energie electrică, facturarea va varia în funcție de consum: 0,68 lei pe kilowatt-oră pentru un consum total lunar sub 100 de kilowați-oră și 1,3 lei pe kilowatt-oră pentru un consum lunar care depășește 300 de kilowați-oră.