2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieJudecătorul Cezar Filip: Întregul sistem judiciar este îngrijorat și revoltat de modul...

Judecătorul Cezar Filip: Întregul sistem judiciar este îngrijorat și revoltat de modul în care Executivul se raportează la independența financiară a Justiției

Este o perioadă în care întregul sistem judiciar este îngrijorat și revoltat de modul în care Executivul se raportează la independența financiară a Justiției și chiar la statutul constituțional al acesteia de putere în stat, atrage atenția judecătorul Cezar Filip,  vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România.

“Deși este o perioadă în care întregul sistem judiciar este îngrijorat și revoltat de modul în care executivul se raportează la independența financiară a justiției și chiar la statutul constituțional al justiției de putere în stat, găsim iată răgazul să dezvoltăm proiecte constructive care să tindă la o mai bună transparență a instanțelor și la dezvoltarea cercetării în domeniul organizării judiciare. Mulțumesc editurii Universul Juridic și Facultății de Drept care au organizat acest eveniment și îmi doresc ca lucrarea să fie de folos cât mai multor profesioniști ai dreptului”, a declarant, pentru “România liberă”, Cezar Filip, care a lansat recent cartea “Organizare judiciară. Regulamentul de ordine interioară al instituțiilor judecătorești – Comentariu pe articole”.

Image of a newspaper article from Romania Libera

În cadrul evenimentului de lansare, conf. univ. dr. Paul Pop, prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității din București a comparat munca autorului cu cea a unui ceasornicar.

Proiectul editorial dezvoltat de autorul Cezar Filip, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, deschide drumul pentru cercetarea ştiinţifică a activităţii administrative a instanţelor de judecată în contextul dispoziţiilor legale şi regulamentare care o reglementează, propunându-şi să contribuie la  o mai bună cunoaştere şi funcţionare a instanţelor de judecată, transparentizarea şi de ce nu, unificarea procedurilor administrative prin asigurarea unui cadru în care fiecare participant la activitatea instanţei să îşi cunoască mai bine atât activitatea proprie cât şi pe ce a a conducerii instanţelor.

Lucrarea aduce laolaltă într-un mod structurat şi accesibil toate dispoziţiile legale relevante în legătură cu fiecare dispoziţie a Regulamentului, oferind totodată explicaţii şi trimiteri la modul de aplicare şi interpretare a dispoziţiilor regulamentare în practica administrativă a instanţelor.

Conţinutul lucrarii

Lucrarea cuprinde comentarii pe marginea fiecărei dispoziţii a Regulamentului de Ordine Interioară al Instanţelor Judecătoreşti, recent adoptat prin Hotărârea CSM – Secţia pentru Judecători nr. 3243/22.12.2022, corelate cu dispoziţiile relevante din noile Legi privind organizarea judiciară (Legea nr. 204/2022), privind Consiliul Superior al Magistraturii (Legea nr. 305/2022) şi Statutul Judecătorilor şi Procurorilor (Legea nr. 303/2022), precum şi ale actelor normative aplicabile activităţii fiecăruia din compartimentele instanţelor de judecată (Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, Legea contabilităţii nr. 82/1991, Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, Legea nr. 226/2009 a organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România, Legea nr. 319/2006 privind sănătatea şi securitatea în muncă etc.)

De asemenea, evidenţiază elementele cu caracter de noutate introduse prin Noul Regulament şi Noile Legi ale justiţiei, realizând o comparaţie cu vechile dispoziţii corespondente.

Cititorul ca regăsi în cadrul lucrării explicarea modului de funcţionare a sistemului ecris, a procedurii de repartizare, a modului de calcul a puctajului de complexitate, de rezolvare a blocajelor sau dezechilibrelor în repartizarea dosarelor, modul de rezolvare din punct de vedere administrativ a diferitelor incidente apărute şi explicarea detaliată a atribuţiilor şi sarcinilor întregului personal al instanţelor.

Nu în ultimul rând, lucrarea reprezintă un demers de cercetare a activităţii administrative a principalelor instanţe, făcând peste 200 de trimiteri la conţinutul Hotărârilor Colegiilor de Conducere emise în interpretarea sau aplicarea dispoziţiilor regulamentare, coroborate cu hotărâri ale Secţiilor CSM, puncte de vedere ale  comisiilor CSM, Rapoarte ale Inspecţiei Judiciare, practică judiciară în materie şi multe alte materiale utile în configurarea tabloului organizării judiciare care vor surprinde cititorul în mod plăcut.

Puncte forte

Lucrarea “Organizare Judiciară – Regulamentul de Ordine Interioară a Instanţelor judecătoreşti, comentariu pe articole” vine să răspundă unei nevoi deseori exprimate de magistraţi, de personalul instanţelor judecătoreşti, de ceilalţi participanţi la realizarea actului de justiţie dar şi de presa de profil juridic cu privire la necesitatea unei mai mari transparenţe administrative a instanţelor judecătoreşti dar şi cu privire la explicarea unor detalii ce ţin de organizarea internă a instanţelor mai puţin accesibile publicului.

De asemenea, răspunde în mod detaliat întrebării “ce au adus nou recent adoptatele Legi ale Justiţiei şi noul Regulament de Ordine Interioară a Instanţelor judecătoreşti?”, atrăgând atenţia în acelaşi timp asupra posibilelor derapaje care pot surveni în desfăşurarea activităţii instanţelor într-un domeniu în care până acum nu s-a scris.

O lucrare fără precedent care trebuie să se afle pe masa fiecărui judecător şi practician din justiţie, nu numai a celor preocupaţi de aspectele de conducere şi organizare, în care vor regăsi un real ajutor pentru înţelegerea şi rezolvarea situaţiilor care apar zi de zi în viaţa instanţelor.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Furie în Senat. Angajații nu vor să fie concediați

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618 Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri...

Donald Tusk: Europa trebuie să se înarmeze pentru a supraviețui

Tusk a subliniat în programul președinției semestriale poloneze a UE în Parlamentul European, importanța securității, în fața provocărilor globale actuale Premierul polonez, Donald Tusk, a...

Electromontaj electrizează Europa: Proiect de 1,75 miliarde de euro în Olanda

Contractul vizează construirea a 400 km de linii de înaltă tensiune și modernizarea altor 600 km, alături de alte trei companii internaționale Compania românească Electromontaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă