Judecătorii, inclusiv cei din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Ministerul Justiției ar putea obține acces neautorizat la datele confidențiale din dosare prin integrarea calculatoarelor din instanțe într-o rețea gestionată de minister.
Judecătorii susțin că schimbarea serverelor de la Curțile de Apel și tribunale și integrarea sistemului informatic al instanțelor în rețeaua ministerului ridică probleme de securitate și de confidențialitate.
Laura Radu, membră CSM, a declarat, potrivit ProTV, că Ministerul Justiției ar trebui să se concentreze pe alte aspecte administrative, în loc să dețină controlul asupra bazelor de date ale instanțelor, subliniind că activitatea instanțelor este responsabilitatea CSM.
Un alt membru CSM, Claudiu Dragușin, a exprimat îngrijorarea că ministerul va avea acces la informațiile din sistemul judiciar, inclusiv la documentele depuse de părți și la conținutul calculatoarelor individuale ale judecătorilor și grefierilor. Acest lucru ar putea afecta principiul secretului deliberării, spune judecătorul.
Reacția Ministerului Justiției
Ministerul Justiției a respins aceste temeri, subliniind că rolul său este strict de a gestiona infrastructura informatică a instanțelor și că înrolarea calculatoarelor a început încă din 2015 fără să fie raportate incidente de securitate.
George Șerban, secretar de stat în Ministerul Justiției, a clarificat că serverele virtuale utilizate pentru sistemul Ecris sunt situate la sediile tribunalelor și Curților de Apel, nu la minister.
Totodată, accesul specialiștilor IT ai ministerului la datele instanțelor este permis doar la cererea acestora, pentru asistență tehnică specifică, fiind ulterior retras, a mai spus secretarul de stat.