Prețul mondial al petrolului ar putea ajunge la o valoare „stratosferică” de 380 de dolari pe baril, dacă sancţiunile americane şi europene vor determina Rusia să aplice reduceri de retorsiune la producţia de ţiţei, au avertizat analiştii de la JPMorgan Chase & Co, scrie Bloomberg.
Grupul celor şapte naţiuni elaborează un mecanism complicat de plafonare a preţului obţinut de petrolul rusesc, în încercarea de a strânge şuruburile asupra maşinăriei de război a lui Vladimir Putin în Ucraina.
Însă, având în vedere poziţia fiscală robustă a Moscovei, naţiunea îşi poate permite să reducă producţia zilnică de ţiţei cu 5 milioane de barili fără a afecta excesiv economia, scriu analiştii JPMorgan, inclusiv Natasha Kaneva, într-o notă adresată clienţilor.
Prețul petrolului ar atinge 380 dolari de baril dacă livrările zilnice s-ar reduce cu 5 milioane de barili
Pentru o mare parte din restul lumii, însă, rezultatele ar putea fi dezastruoase. O reducere de 3 milioane de barili a livrărilor zilnice ar împinge preţul de referinţă al ţiţeiului de la Londra la 190 de dolari, în timp ce cel mai rău scenariu, de 5 milioane, ar putea însemna un ţiţei „stratosferic” de 380 de dolari, au scris analiştii, potrivit spotmedia.ro.
„Riscul cel mai evident şi probabil în cazul unui plafon de preţ este că Rusia ar putea alege să nu participe şi, în schimb, să se răzbune prin reducerea exporturilor”, au scris analiştii.
„Este probabil că guvernul ar putea riposta prin reducerea producţiei ca o modalitate de a provoca durere Occidentului. Stricarea pieţei globale a petrolului este de partea Rusiei”, mai spun aceștia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!