Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, avertizând că Uniunea nu se poate baza doar pe SUA pentru a ajuta Kievul, transmite Reuters, potrivit Agerpres, preluat de rfi.ro.
‘Avem (sisteme) Patriot, avem sisteme antirachetă. Trebuie să le scoatem din cazărmile noastre, acolo unde se află pentru orice eventualitate, şi să le trimitem în Ucraina, unde războiul face ravagii’, le-a declarat Borrell reporterilor în marja reuniunii miniştrilor de externe din grupul G7, pe insula italiană Capri.
‘Altfel, sistemul de electricitate din Ucraina va fi distrus. Şi nicio ţară nu poate să lupte fără a avea electricitate în case, în fabrici, online, pentru tot’, a adăugat el.
Problema apărării antiaeriene a Ucrainei este un subiect cheie pentru miniştrii reuniţi în Italia, după un apel al Germaniei miercuri către UE şi NATO de a face mai mult pentru a ajuta Kievul.
‘Sunt sigur că vom facdiploe acest lucru, dar trebuie să o facem rapid’, a mai afirmat Borrell, spunând că regretă faptul că ‘politica internă’ din SUA întârzie un pachet de ajutor foarte necesar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari.
‘Nu putem doar să ne bazăm pe Statele Unite. Trebuie să ne asumăm (propria) răspundere şi să nu mai spunem ‘oh, o vor face Statele Unite”, a subliniat Borrell.
UE a ajuns la un acord pentru încă 5 miliarde de euro sprijin pentru Ucraina
Ţările membre ale Uniunii Europene(UE) au ajuns miercuri la un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro la ajutorul pentru finanţarea cumpărării de arme pentru Ucraina, ca parte a unei revizuiri a unui fond de asistenţă gestionat de UE, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, relatează Reuters, potrivit bursa.ro.
“Acord!”, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE pe reţeaua X. “Ambasadorii UE s-au pus de acord asupra principiului reformării Fondului european de sprijin pentru pace (The European Peace Facility – EPF) pentru a susţine Ucraina cu un buget de 5 miliarde de euro pentru 2024”, adaugă preşedinţia belgiană, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, după luni de dispute în care Franţa şi Germania, două dintre cele mai mari puteri ale UE, s-au aflat în centrul majorităţii dezbaterilor.
Fondul funcţionează ca un uriaş sistem de restituire, oferind membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniţii către alte ţări.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!