Preşedintele american Joe Biden îşi reuneşte luni echipa de securitate naţională, în contextul riscului de confruntare militară între Iran şi Israel după asasinarea la Teheran a liderului politic al grupării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit The Guardian.
Şedinţa va avea loc în faimoasa cameră de criză „Situation Room” a Casei Albe începând cu ora 18:15 GMT, pentru „a face o evaluare a ultimelor evoluţii din Orientul Mijlociu”, a anunţat preşedinţia SUA.
Preşedintele american a avut o discuţie şi cu regele Abdullah al Iordaniei, în cadrul eforturilor diplomatice de prevenire a unui război deschis între Israel, de o parte, şi Iranul împreună cu grupările sale aliate, de cealaltă parte. Ministrul iordanian de externe Aiman al-Safadi a efectuat o vizită la Teheran şi, potrivit unor relatări pe social media neconfirmate, ar fi transmis Iranului mesaje din partea SUA şi a statelor arabe, relatează agenţia DPA
În aceste mesaje, conform aceloraşi relatări, SUA ar fi promis Iranului că dacă se abţine de la un răspuns militar contra Israelului ar urma să reia negocierile asupra dosarului nuclear iranian, care în cazul unui acord ar conduce la ridicarea sancţiunilor impuse Iranului, iar ţări arabe precum Egipt sau Iordania ar fi promis normalizarea relaţiilor cu Teheranul. În acest timp, şi Moscova a intervenit prin trimiterea la Teheran a secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu.
Totuşi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a declarat că Teheranul, deşi nu doreşte o escaladare în regiune, nu va face compromisuri şi va pedepsi asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe care Israelul nu a revendicat-o, dar nici nu a negat-o. Haniyeh a fost ucis miercuri într-o reşedinţă din Teheran, potrivit autorităţilor iraniene atacul fiind executat cu un proiectil cu rază scurtă de acţiune.
Și gruparea șiită Hezbollah este gata să se răzbune
Gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului, a jurat la rândul ei răzbunare după ce comandantul său şef Fuad Shukr a fost ucis săptămâna trecută într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel. Şi rebelii houthi din Yemen au promis represalii în urma asasinării lui Haniyeh şi bombardamentului israelian din urmă cu două săptămâni asupra portului yemenit Hodeida.
Potrivit website-ului american Axios, secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus duminică omologilor săi din G7 că un atac al Iranului şi al Hezbollah-ului împotriva Israelului ar putea surveni în următoarele 24-48 de ore, aşadar chiar încă de luni.
Statele Unite au anunţat vineri trimiterea de nave de război şi de avioane de luptă suplimentare în zonă pentru a-şi proteja propriile trupe şi aliatul israelian.
Hezbollah ucide 12 copii în Înălțimile Golan, anexate de Israel
Un atac cu rachetă lansat de gruparea teroristă Hezbollah a ucis 12 copii în Înălţimile Golan, anexate de Israel. Oficialii de la Tel Aviv promit că vor răzbuna aceste morţi şi au mutat deja tancuri la frontiera cu Liban, potrivit Antena 1.
Mai multe ţări, printre care şi România, le cer propriilor cetăţeni să părăsească zona de urgenţă. Autorităţile de la Bucureşti le reamintesc celor aproximativ 1500 de cetățeni români din Liban riscurile de securitate la care se expun dacă rămân şi le recomandă celor care vor să ajungă acolo să evite orice călătorie în această ţară. Şi Norvegia, Franţa sau Belgia le-au cerut cetăţenilor lor să plece din Liban. Azi, un nou val de rachete a lovit nordul Israelului, în apropierea graniţei. Proiectilele lansate de teroriştii Hezbollah au fost interceptate însă rapid şi nu au provocat pagube însemnate.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!