16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia caută soluții alternative la gazele rusești în Algeria

Italia caută soluții alternative la gazele rusești în Algeria

Italia este în căutare de soluții alternative la gazele rusești, ajungând în Algeria pentru a negocia un acord pentru gaze naturale.
Premierul Italiei, Mario Draghi, va vizita luni Algeria pentru a semna un acord de creştere a importurilor de gaze naturale, potrivit unor surse, în timp ce Roma îşi intensifică eforturile de a exploata fluxuri alternative în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Draghi va călători împreună cu o delegaţie din care se aşteaptă să facă parte şeful grupului energetic italian Eni, ministrul de externe Luigi Di Maio şi ministrul tranziţiei energetice Roberto Cingolani, a declarat o sursă guvernamentală.

Italia, care obţine aproximativ 40% din importurile de gaze din Rusia, a făcut eforturi pentru a-şi diversifica aprovizionarea cu energie pe măsură ce conflictul din Ucraina se intensifică.

Italia caută mai multe alternative la gazele din Rusia, ajungând în Algeria și în alte țări pentru noi contracte

La începutul acestei săptămâni, Cingolani a declarat că Italia discută cu şapte ţări pentru a obţine mai mult gaz, unele discuţii fiind „într-un stadiu foarte avansat”, scrie Reuters, potrivit stiridiaspora.ro.

Di Maio şi directorul executiv al Eni, Claudio Descalzi, au vizitat amândoi Algeria în ultimele săptămâni pentru a discuta despre consolidarea legăturilor energetice.

Algeria este al doilea mare furnizor de gaze al Italiei, iar conducta Transmed transportă gazul algerian către ţărmurile italiene din 1983. Aceasta are o capacitate zilnică de peste 110 milioane de metri cubi, dar în prezent transportă mai puţin de 60 de milioane de metri cubi.

Consumul intern în creştere, investiţiile insuficiente şi instabilitatea politică, inclusiv închiderea unei conducte către Spania din cauza unei dispute cu Marocul, au limitat exporturile algeriene.

Însă anul trecut, importurile italiene au crescut cu 76%, ajungând la 21,2 miliarde de metri cubi, 29% din fluxurile totale. Roma a declarat că doreşte să obţină încă 9 miliarde de metri cubi din ţara nord-africană.

„Draghi va semna acordul instituţional între ţări, iar apoi Eni şi Sonatrach vor finaliza aspectele tehnice”, a menționat sursa citată.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă