16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăȘtirile zileiItalia alocă fonduri pentru a-i proteja pe angajați de amenințarea inteligenței artificiale

Italia alocă fonduri pentru a-i proteja pe angajați de amenințarea inteligenței artificiale

Italia a alocat luni 30 de milioane de euro (33 de milioane de dolari) pentru a îmbunătăți competențele acelor angajați ale căror locuri de muncă ar putea fi cel mai mult amenințate de avansul automatizării și al inteligenței artificiale, scrie Reuters.

Potrivit Fondo per la Repubblica Digitale (FRD), înființat în 2021 de guvernul de la Roma pentru a stimula competențele digitale ale italienilor, 54% dintre cei cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani nu au competențe digitale de bază, față de o medie de 46% în Uniunea Europeană.

Finanțarea pentru îmbunătățirea formării profesionale va fi alocată în două moduri, a precizat FRD.

10 milioane de euro vor fi destinate îmbunătățirii competențelor celor ale căror locuri de muncă prezintă un risc ridicat de a fi înlocuite din cauza automatizării și a inovațiilor tehnologice.

Restul de 20 de milioane de euro vor fi alocate pentru a ajuta șomerii și persoanele inactive din punct de vedere economic să își dezvolte competențe digitale care să le îmbunătățească șansele de a intra pe piața muncii, a precizat FRD.

O gamă largă de locuri de muncă ar putea fi amenințată de automatizare, a declarat FRD, citând sectoare precum transportul și logistica, asistența și administrația de birou, producția, serviciile și sectorul comerțului cu amănuntul.

Răspândirea din ce în ce mai mare a inteligenței artificiale (AI) și a automatizării și dezvoltarea rapidă a unor instrumente precum ChatGPT au atras atenția legiuitorilor și autorităților de reglementare din mai multe țări.

Mulți experți spun că sunt necesare noi legi pentru a reglementa IA din cauza impactului potențial al acesteia asupra securității naționale și a educației, precum și asupra locurilor de muncă.

ChatGPT a fost indisponibil în Italia timp de aproximativ patru săptămâni, până când producătorul său, OpenAI, a rezolvat problemele ridicate de autoritatea italiană pentru protecția datelor la sfârșitul lunii aprilie.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă