20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalIsraelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâșia Gaza

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâșia Gaza

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâşia Gaza, în principal pentru a facilita livrările de ajutoare destinate palestinienilor provenind din Iordania sau din alte ţări, a declarat miercuri ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

O criză umanitară care se adânceşte a atras presiuni asupra Israelului din partea partenerilor săi occidentali şi arabi pentru a face mai mult ca să faciliteze intrarea ajutoarelor, după luni în care a încercat să transfere povara asupra Egiptului, care are graniţă cu Fâşia Gaza.

Israelul a redeschis treptat două puncte de trecere deja existente şi a creat un nou punct de trecere la graniţa sa, iar săptămâna trecută a anunţat că va accepta transporturi de ajutoare cu destinaţia Gaza în portul său sudic Ashdod.

Gallant le-a spus reporterilor că va fi creat un nou punct de trecere în partea de nord a graniţei cu Fâşia Gaza pentru a reduce timpul necesar transportului de ajutoare din Ashdod, situat la 40 km distanţă.

Un consilier a precizat că punctul de trecere va fi între satul israelian Zikim şi satul palestinian As-Siafa.

Gallant a mai declarat că noul punct de trecere va stimula livrarea ajutoarelor aduse pe uscat din Iordania.”Aceste progrese au un impact direct asupra fluxului de asistenţă – plănuim să inundăm Gaza cu ajutoare”, a spus el. De asemenea, va eficientiza controalele de securitate şi va consolida munca noastră cu partenerii internaţionali”.

Au existat dezacorduri între informările israeliene şi cele ale ONU privind cantitatea de ajutoare care ajunge în Fâşia Gaza, unde mare parte a populaţiei de 2,3 milioane de palestinieni este fără adăpost, mulţi confruntându-se cu foamete şi boli, şi unde infrastructura civilă este devastată.

Israelul a contribuit, de asemenea, la înfiinţarea unui coridor maritim pentru livrările directe de ajutoare către Gaza pe mare şi şi-a deschis spaţiul aerian pentru avioanele străine care au paraşutat ajutoare pentru palestinieni.

Israelul va permite livrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza printr-un nou punct de frontieră

Israelul va permite livrarea temporară de ajutor în Fâşia Gaza, asediată şi ameninţată de foamete, prin portul Ashdod şi punctul de trecere Erez, a anunţat vineri biroul premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cabinetul de război a autorizat guvernul „să ia măsuri imediate pentru a creşte ajutorul umanitar” cu scopul de „a evita o criză umanitară” şi „a asigura continuarea luptelor”, a declarat într-un comunicat, la câteva ore după un avertisment al preşedintelui american Joe Biden.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Opt activiști pentru climă au fost arestați pe aeroportul din Munchen după ce au pătruns pe pista lui

Aeroportul din Munchen s-a confruntat cu perturbări semnificative sâmbătă dimineața, când activiștii pentru climă din cadrul mișcării Last Generation au pătruns în incinta aeroportului...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...
Ultima oră
Pe aceeași temă