11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiIsaac Herzog: Dezbaterea privind revizuirea judiciară este „dureroasă”

Isaac Herzog: Dezbaterea privind revizuirea judiciară este „dureroasă”

Președintele israelian Isaac Herzog le-a spus parlamentarilor americani că „dezbaterea importantă” cu privire la revizuirea judiciară din țara sa este „dureroasă și profund deranjantă”, dar a adăugat că este încrezător în democrația israeliană, conform Reuters.

El a făcut aceste observații într-un discurs adresat Congresului SUA miercuri (19 iulie).

Revizuirea propusă care a atras proteste de stradă în Israel din partea criticilor care o condamnă ca fiind antidemocratică, a inclus restricții asupra autorității Curții Supreme, în timp ce acorda guvernului puteri sporite în numirea judecătorilor.

Herzog a promis că va lucra pentru un consens asupra dificilei probleme, numind protestele o reflectare a forței democrației israeliene.

„Israelul are democrația în ADN”, a spus Herzog, a cărui poziție în stat este în mare parte ceremonială.

În timp ce invitația lui Herzog de a se adresa la o reuniune comună a Camerei și a Senatului SUA este unul dintre cele mai înalte semne de stimă pe care Washington-ul le oferă demnitarilor străini, nu este lipsită de controverse.

Legăturile au fost tensionate din cauza expansiunii coloniilor israeliene în Cisiordania ocupată și a ceea ce Washingtonul vede ca perspective diminuate pentru o soluție cu două state pentru relațiile cu palestinienii, precum și revizuirea judiciară.

VIDEO: Protestele se intensifică în Israel

Protestele împotriva revizuirii sistemului judiciar de către premierul Benjamin Netanyahu s-au intensificat marți, cu demonstrații în toată țara.

“Ziua de întrerupere”
Mii de israelieni au ieșit marți în stradă protestând împotriva reformei judiciare a premierului Benjamin Netanyahu.

Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanții care au blocat drumurile.

De asemenea, protestatarii au asaltat bursa de la Tel Aviv, aruncând bancnote false ca simboluri ale corupției.

Și marile gări au fost perturbate în timpul orei de vârf de după-amiază. Zeci de persoane au fost arestate.

Acestea sunt cele mai recente proteste fără precedent din ultimele luni de proteste. Populați nu e de acord cu eforturile lui Netanyahu de a schimba sistemul de justiție și de a reduce o parte din puterea Curții Supreme.

Shikma Bressler este o activistă care a ajutat la organizarea și conducerea protestelor.

“Ceea ce încercăm să obținem nu s-a schimbat de când a început protestul, în urmă cu mai bine de șase luni, trebuie să ne asigurăm că Israelul rămâne o țară democratică liberă, trebuie să împiedicăm ca această legislație să intre în vigoare.”

Netanyahu, care este judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă, a apărat modificările propuse, spunând că încearcă să restabilească echilibrul între sistemul judiciar, legislativ și executiv.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă