26.4 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiIrlanda respinge prin referendum modificările la Constituție care modernizau formulările privind familia...

Irlanda respinge prin referendum modificările la Constituție care modernizau formulările privind familia și femeile

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a anunţat sâmbătă că amendamentele la Constituţie au fost respinse prin referendum, deşi rezultatele oficiale nu au fost încă publicate, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Intenţia executivului de centru-dreapta era de a modifica textul legii fundamentale, redactat în 1937 sub influenţa istorică a Bisericii Catolice asupra vieţii publice şi private, în sensul unor formulări mai moderne privind femeile şi familia.

“Era răspunderea noastră să convingem majoritatea să voteze ‘da’ şi nu am reuşit”, a spus Varadkar. El apreciase înaintea votării că o înfrângere ar însemna “un pas înapoi” pentru Irlanda, transmiţând multora mesajul că nu au o familie conform Constituţiei.

Electoratul a respins extinderea noţiunii de familie dincolo de căsătorie, prin includerea aşa-numitelor “relaţii durabile” cum ar fi concubinajele şi a copiilor născuţi din acestea, şi eliminarea ideii că este rolul mamelor să îndeplinească “îndatoririle casnice” în familie.

Referendumul nu a fost primit cu mare interes: conform estimărilor publicate de presa irlandeză, participarea a fost sub 50% în majoritatea celor 39 de circumscripţii electorale.

Irlanda, unde majoritatea celor 5,3 milioane de locuitori sunt catolici, a legalizat căsătoriile homosexuale în 2015 şi avorturile în 2018.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ministerul Transporturilor vrea ca biletele de tren pentru distanțe scurte să fie mai ieftine

Ministerul Transporturilor a lansat propunerea ca, pentru distanțe mai scurte de 40 de kilometri, prețul biletului de tren să scadă pentru că nu este...

Primăvara într-un buchet – Ghidul celor mai parfumate și colorate flori de sezon

Primăvara este perioada când florile de toate mărimile și formele își fac apariția, aducând cu ele o explozie de culori și parfumuri, transformând peisajele...

AUR cere PSD și PNL să retragă candidatura lui Cîrstoiu întrucât este acuzat de fapte penale

Mihai Enache, președintele filialei AUR București, le cere partidelor PSD și PNL să retragă candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă