Iranul l-a criticat sâmbătă pe directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după un raport privind o schimbare a modului de operare pentru îmbogăţirea uraniului la 60% în fabrica subterană din Fordo, relatează AFP şi Reuters.
Grossi a anunţat că intenţionează să viziteze Iranul în februarie pentru discuţii „esenţiale” menite să determine această ţară să reia cooperarea cu privire la activităţile sale nucleare.
Negocierile dintre Iran şi marile puteri cu privire la problema nucleară iraniană sunt suspendate de câteva luni. Acestea au fost lansate în aprilie 2021 la Viena pentru a se reveni la acordul privind programul nuclear iranian din 2015, după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest pact în 2018, potrivit agerpres.ro.
Iranul nu mai vrea ca directorul AIEA să considere o problemă îmbogățirea uraniului la 60%, după ce țara a fost acuzată că vrea să aibă bomba atomică
Acordul din 2015 garantează caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat, în pofida negărilor sale, că ar încerca să obţină armă atomică.
La 1 februarie, AIEA, organismul Naţiunilor Unite însărcinat cu verificarea naturii paşnice a activităţilor nucleare, a indicat într-un raport că a „detectat în cursul unei vizite neanunţate din 21 ianuarie că două cascade de centrifuge erau interconectate într-un mod semnificativ diferit” faţă de ceea ce fusese declarat de Teheran.
Rafael Grossi s-a declarat atunci „preocupat de această modificare semnificativă” făcută „fără să fi informat agenţia în prealabil”. „Acest lucru este în contradicţie cu obligaţiile Iranului (…)”, a subliniat el.
Înainte de publicarea raportului AIEA, oficiali iranieni au subliniat agenţiei ca a fost o eroare a unui inspector AIEA de la situl Fordo, la sud de Teheran, şi au susţinut că problema a fost rezolvată.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!