22 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăInternaționalIran: Cutremur de proporții ce a făcut patru morţi şi 120 de...

Iran: Cutremur de proporții ce a făcut patru morţi şi 120 de răniţi

Un cutremur cu magnitudinea de aproape 5 s-a soldat marţi cu patru morţi şi 120 de răniţi în nord-estul Iranului, potrivit presei oficiale, relatează AFP.

Seismul a zguduit, loc la ora locală 13.24 (12.54, ora României), oraşul Kashmar (nord-est), unde patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite, anunţă guvernatorul local, Hojatollah Shariatmadari, la televiziunea de stat, potrivit News.ro.

Institutul american de geofizică USGS estimează o magnitudine de 4,9, la o adâncime de zece kilometri.

Cutremurul a avariat clădiri vechi în zone rurale şi urbane, anunţă Hojatollah Shariatmadari.

Iranul se află la întâlnirea mai multor plăci tectonice şi înregistrează o activitate seismică puternică.

La începutul lui 2023, un cutremur de magnitudinea 5,9 s-a soldat cu trei morţi şi peste 800 de răniţi într-o regiune muntoasă în nord-vestul Iranului, în apropierea frontierei cu Turcia.

La sfârşitul lui 2003, un seism de magnitudinea 6,6 a devastat oraşul Bam (sud-est) şi s-a soldat cu peste 31.000 de morţi.

Cutremur puternic în Iran: cel puțin cinci morți

Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa astăzi în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter produs în sudul Iranului.

Cutremurul a avut loc într-o zonă situată la 100 de kilometri sud-vest de portul Bandar Abbas, potrivit Institutului Seismologic al Statelor Unite (USGS) şi la o adâncime de zece km, conform informaţiilor furnizate de Centrul Seismologic European Mediteranean.

Agenţia de presă statală IRNA a anunţat că au urmat alte două cutremure, cu magnitudinea de 6,3, respectiv 6,1 grade pe scara Richter. De asemenea, s-au înregistrat mai mult de 12 replici.

Din informaţiile transmise de televiziunea de stat şi de IRNA, seismul a afectat, în principal, provincia de coastă Hormozgan. Un număr de cel puţin 19 persoane au fost rănite, inclusiv în satul Sayeh Khosh din această provincie, unde cele cinci cadavre au fost recuperate de sub dărâmături. 12 persoane au fost spitalizate.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă