Partidele au reconfirmat decizia de a avea un candidat unic pentru alegerile prezidențiale din partea alianței proeuropene
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a declarat marți că partidele pro-europene au o majoritate în Parlament chiar și fără participarea USR, însă aceasta este „ o majoritate la limită ”, care ar putea fi insuficientă pentru o guvernare stabilă pe termen lung.
„Matematic, aritmetic, asta este adevărat, au majoritate. Cred că au un om în plus la Senat și zece la Camera Deputaților. O majoritate la limită, dar, da, aritmetic există această majoritate”, a afirmat Moșteanu, făcând referire la alianța formată din PSD, PNL, UDMR și reprezentanții minorităților naționale, scrie News.ro.
Liderul USR a subliniat însă că formațiunea sa se bazează pe declarațiile anterioare ale partidelor din Coaliție, care au afirmat că doresc „ o majoritate mai amplă, mai solidă ” pentru stabilitatea parlamentară și trecerea unor proiecte esențiale pentru România.
„Au spus la început că au disponibilitate pentru a crea o majoritate mai amplă, mai solidă pentru a putea trece niște proiecte prin Parlament și a avea un Guvern cu susținere solidă”, a explicat Moșteanu, adăugând că discuțiile politice vor continua în perioada următoare.
De cealaltă parte, PSD și PNL au transmis că alianța lor, alături de UDMR și grupul minorităților, dispune de voturile necesare pentru a forma o majoritate parlamentară și un nou Guvern, chiar și în absența USR. Totuși, partide au reafirmat că realizarea unei majorități proeuropene mai largi rămâne „în interesul național”.
În același timp, partidele prezente la discuții au reconfirmat decizia de a avea un candidat unic pentru alegerile prezidențiale din partea alianței proeuropene.
Tensiuni în Coaliție, apel la „transparență și respect”
Întrebat despre neînțelegerile actuale dintre partidele proeuropene, Ionuț Moșteanu a pledat pentru „transparență și respect” ca soluție pentru buna funcționare a Coaliției. Declarațiile liderului USR vin în contextul în care partidul a lipsit de la ultimele negocieri, iar tensiunile din alianță pun sub semnul întrebării stabilitatea coaliției și a viitorului Executiv.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News