Republica Moldova va primi armament NATO, cu toate că nu va cere să intre în Alianța Atlantică și își va menține statutul de stat neutru.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a făcut o precizare despre viitorul armament.
„Republica Moldova are neutralitatea scrisă în Constituție dar are armată. Neutralitatea nu înseamnă automat că nimeni niciodată nu va atenta la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi știm că integritatea teritorială este încălcată și neutralitatea este încălcată în situația în care avem armata rusă pe teritoriul regiunii transnistrene. Acum, noi suntem neutri în Constituție, dar cine ne apără în caz că se întâmplă ceva?”, a spus Maia Sandu într-o emisiune la postul ProTv.
Șefa statului nu a precizat ce tip de arme va putea primi Republica Moldova. „O să vedem dacă sunt unele lucruri pe care le punem primi. De la UE sau de la o anumită țară”, a spus Maia Sandu.
Poziția exprimată de Maia Sandu intervine după ce Marea Britanie a susținut că Republica Moldova trebuie să primească armament conform standardelor NATO. Un anunț în acest sens făcuse, acum zece zile, ministrul de Externe britanic, Liz Truss. Ea a precizat că Marea Britanie deja se consultă cu aliați din NATO pe tema unor livrări de armament către Republica Moldova.
Armata Republicii Moldova deține doar armament de origine sovietică. Din această categorie pot fi remarcate și câteva avioane de luptă MiG 29. Ucraina le-a cerut de la Republica Moldova, însă autoritățile de la Chișinău au evitat să dea curs acestei solicitări.
Armament NATO, probabil din Marea Britanie
Toate aceste discuții se poartă în contextul războiului din Ucraina, care se poartă de mai bine de trei luni. Rusia a atacat nejustificat Ucraina, care este țară neutră, ca și Republica Moldova. Rusia a avut unele victorii militare până ce Occidentul a început să livreze Ucrainei armament modern, superior celui rusesc. Una dintre țările care livrează armament Ucrainei este Regatul Unit.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!