7.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoRepublica Moldova va primi armament NATO

Republica Moldova va primi armament NATO

Republica Moldova va primi armament NATO, cu toate că nu va cere să intre în Alianța Atlantică și își va menține statutul de stat neutru.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a făcut o precizare despre viitorul armament.

„Republica Moldova are neutralitatea scrisă în Constituție dar are armată. Neutralitatea nu înseamnă automat că nimeni niciodată nu va atenta la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Noi știm că integritatea teritorială este încălcată și neutralitatea este încălcată în situația în care avem armata rusă pe teritoriul regiunii transnistrene. Acum, noi suntem neutri în Constituție, dar cine ne apără în caz că se întâmplă ceva?”, a spus Maia Sandu într-o emisiune la postul ProTv.

Șefa statului nu a precizat ce tip de arme va putea primi Republica Moldova. „O să vedem dacă sunt unele lucruri pe care le punem primi. De la UE sau de la o anumită țară”, a spus Maia Sandu.

Poziția exprimată de Maia Sandu intervine după ce Marea Britanie a susținut că Republica Moldova trebuie să primească armament conform standardelor NATO. Un anunț în acest sens făcuse, acum zece zile, ministrul de Externe britanic, Liz Truss. Ea a precizat că Marea Britanie deja se consultă cu aliați din NATO pe tema unor livrări de armament către Republica Moldova.

Armata Republicii Moldova deține doar armament de origine sovietică. Din această categorie pot fi remarcate și câteva avioane de luptă MiG 29. Ucraina le-a cerut de la Republica Moldova, însă autoritățile de la Chișinău au evitat să dea curs acestei solicitări.

Armament NATO, probabil din Marea Britanie

Toate aceste discuții se poartă în contextul războiului din Ucraina, care se poartă de mai bine de trei luni. Rusia a atacat nejustificat Ucraina, care este țară neutră, ca și Republica Moldova. Rusia a avut unele victorii militare până ce Occidentul a început să livreze Ucrainei armament modern, superior celui rusesc. Una dintre țările care livrează armament Ucrainei este Regatul Unit.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce este bariera de vapori și cum protejează structura casei tale

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...

Cum pot ajuta rapoartele economice locale afacerile tale?

Rapoartele economice pe localități, precum cele oferite de platforma Listafirme.ro, sunt instrumente esențiale pentru orice antreprenor, investitor sau manager care dorește să înțeleagă mai...

Ce este bariera de vapori și cum protejează structura casei tale

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies...
Ultima oră
Pe aceeași temă