Germania livrează Ucrainei sisteme antiaeriene Gepard, pentru a le folosi în războiul contra Rusiei.
Sistemele Gepard sunt vehicule autopropulsate blindate, pe șenile, construite pe șasiu de tanc. Asemenea arme are în dotare, de mulți ani, și Armata Română.
Din punctul de vedere al Germaniei, aceasta este prima livrare de armament greu către Ucraina, de când a început războiul cu Rusia. De aceea, pentru Germania, această decizie a fost greu de luat. Inițial presa din Germania, apoi șefa Ministerului Apărării, Christine Lambrecht, au anunțat, la data de 26 aprilie 2022, că vor fi livrate Ucrainei circa 50 de sisteme Gepard, aflate pe stoc, dar care nu mai sunt folosite de Bundeswehr. „Vom sprijini Ucraina cu sisteme antiaeriene, este exact ceea ce are nevoie Ucraina acum pentru a securiza spațiul aerian de la sol”, a precizat ministrul Christine Lambrecht.
În schimb, Ucraina s-a declarat mai degrabă dezamăgită de ceea ce i-a oferit Germania. Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik a declarat, citat de presa din Germania, că sistemele Gepard pe care le va primi țara lui au o vechime de 40 de ani. Din acest motiv, aceste arme vor fi ineficiente împotriva avioanelor militare actuale ale Rusiei. „Avem nevoie de cele mai moderne arme germane”, a insistat ambasadorul Ucrainei.
Armata României are și ea în dotare sisteme antiaeriene autopropulsate Gepard, aflate în dotarea Forțelor Terestre. În principiu, asemenea vehicule blindate sunt destinate însoțirii coloanelor de tancuri, pentru a le oferi protecție antiaeriană. Armata Română a trimis vehicule Gepard și la un exercițiu militar în Polonia, acum un an, aceea fiind prima misiune internațională pentru sistemele Gepard ale României.
Sisteme antiaeriene produse în Germania, însă de generație veche
La momentul în care România a cumpărat sisteme Gepard, și în România au existat critici legate de vechimea acestora. Totuși, sistemele Gepard sosite în România au fost necesare pentru a îmbunătăți amamentul antiarian, care se baza, până atunci, mai ales pe echipamente de tip sovietic.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!