6.1 C
București
joi, 28 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoDoar patru din cei aproape 200 de păgubiți își vor recupera datoriile...

Doar patru din cei aproape 200 de păgubiți își vor recupera datoriile de pe urma insolvenței Diverta

Din cei 188 de păgubiți în urma insolvenței Diverta, atât companii, cât și persoane fizice, doar patru își vor recupera datoriile, potrivit administratorului judiciar CITR.

Lanțul de librării Diverta, deținut de omul de afaceri Octavian Radu, se află la cea de-a doua insolvență. Valoarea totală a creațelor se ridică la peste 56 milioane de lei și a lovit 188 de creditori. În prezent, planul de reorganizare al societății a fost aprobat de către adunarea creditorilor la data de 20.01.2022. CITR, în calitate de administrator judiciar, urmează să solicite judecatorului sindic confirmarea acestuia.

În timp ce Diverta încearcă să iasă din insolvență și să rămână pe piața de librării, veștile nu sunt ațât de bune pentru creditori. Conform programului de plăți aferent planului de reorganizare, sunt prevăzute plăți către 19 creditori. La aceștia se adaugă și creanțele salariale, mai exact un număr de 123 de creditori. Astfel, patru dintre creditori (un creditor garantat și creditorii bugetari) și creanțele salariale vor recupera 100% din creanțe. Totodată, 15 creditori indispensabili vor recupera 30% din datorie, după cum ne-a transmis Oana Munteanu, partener CITR și manager de proiect pentru Blor Retail, societatea care operează activitatea librăriilor Diverta.

Din păcate, restul păgubiților se văd puși în fața unor pierderi pe care nu le mai pot recupera.

Rămân însă câteva lucruri nu tocmai clare în cazul insolvenței Diverta. Potrivit documentelor, există contracte încheiate de Blor Retail de garantare a creanțelor. Acestea au fost încheiate de alte companii ale aceluiași proprietar, Octavian Radu, nu cu mult timp înainte de intrarea în insolvență. Tabelul preliminar al creanțelor Blor, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, afișază că peste 92% din creanțele garantate și 17% din restul creanțelor înscrise la masa credală sunt ale altor companii deținute de Octavian Radu.

Aceste contracte au fost întocmite în perioada 06.01.2020- 16.04.2021. Ulterior, în luna iunie a anului trecut, lanțul de librării Diverta anunța intrarea în insolvență.

Legat de aceste contracte, Oana Munteanu ne-a spus: „Orice creditor poate adăuga aceste clauze de garantare a creanțelor ca măsuri suplimentare de protecție pentru încasarea debitelor, fiind o măsură de diligență a oricărui creditor care desfășoară o activitate comercială cu un altul. Potrivit Raportului asupra cauzelor întocmit în cadrul procedurii, în urma analizării documentelor puse la dispoziție de către debitoare, nu a rezultat că este îndeplinită condiția intenției părților de a sustrage bunuri de la urmărirea de către creditori sau de a le fi lezat în orice fel drepturile, astfel că s-a concluzionat că nu au fost identificate elemente de fraudare a intereselor creditorilor, nefiind dovedită intenția părților”.

În plus, reprezentanta CITR ne-a spus că potrivit planului de reorganizare, creditorii garantați (companii din grupul Diverta), cu excepția unui creditor bancar, au consimțit ca pe perioada desfășurării planului de reorganizare să nu încaseze sume de bani la care ar fi avut dreptul tocmai pentru a sprijini reorganizarea companiei.

Totuși rămâne întrebarea dacă nu cumva aceste contracte de garantare, care asigură recuperarea integrală a datoriilor și care au fost încheiate de același proprietar cu doar câteva luni înainte ca una din firmele lui, respective Diverta, să intre în insolvență, nu au un statut preferențial și duc practice la concurență neloială față de restul creditorilor.

Oana Munteanu, reprezentanta administratorului judiciar, ne-a asigurat însă că nu ar fi cazul de astfel de probleme. Ea susține că administratorul judiciar CITR nu a identificat contracte preferențiale încheiate de către societatea debitoare.

„Contractele încheiate între societate și partenerii de afacere sunt guvernate de prevederile legale în vigoare”, a subliniat managerul de proiect pentru Blor Retail.

Totodată, adiministratorul judiciar al insolvenței Diverta ne-a transmis că planul de reorganizare al companiei are șanse să fie un succes.

„Având în vedere faptul că atât compania, acționarii, dar și creditorii au ajuns la un punct comun și au agreat să voteze planul de reorganizare și să rămână aproape de companie, în etapa aceasta planul de reorganizare poate fi un succes. Sperăm ca efectele pandemiei și limitările acesteia să dispară în perioada următoare și să ducă la o îmbunătățire a vânzărilor”, ne-a declarant Oana Munteanu.

CITR a fost numit administrator judiciar al reţelei de librării Diverta, după ce aceasta şi-a cerut insolvenţa. CITR, care s-a ocupat şi de insolvenţa anterioară a lanțului de librării, spune că îşi propune o reorganizare rapidă şi adaptată contextului pentru salvarea brandului.

Diverta a intrat puternic pe pierderi în 2020. Atunci, compania a trecut de la afaceri de 64,3 milioane lei și un profit net de 63.474 lei, cu 214 angajați, la afaceri de 38,9 milioane lei și pierderi de 10,7 milioane lei, cu 156 de angajați, potrivit datelor oficiale din bilanțul Ministerului Finanțelor. Cererea de insolvență a fost depusă după ce împotriva firmei au fost înaintate mai multe solicitări de încuviințare de executare silită și ordonanțe de plată de către diferiți furnizori.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Managerii estimează creșteri de prețuri în mai multe sectoare economice, până în ianuarie 2025

Managerii întreprinderilor din România prognozează o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul Conform INS, managerii anticipează o relativă stabilitate...

Andrei Muraru anunță că românii vor putea călători fără vize în SUA din 2025

Românii vor călători fără viză în Statele Unite ale Americii din 2025. Anunțul a fost făcut, miercuri, de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru,...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...
Ultima oră
Pe aceeași temă