Americanii trimit elicoptere în România, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, menită să protejeze Flancul Estic al NATO. Forțele Terestre ale SUA trimit în România până la 2000 de militari însoțiți de elicoptere de luptă. Elicopterele tip Apache și Black Hawk vor avea baza pe aerodromul Mihail Kogălniceanu.
O întreagă brigadă a Forțelor Terestre americane sosește pe Flancul Estic al NATO. Este vorba de Brigada 1 Aviație (1st Air Cavalry Brigade) cu baza la Fort Hood, statul Texas. Spre deosebire de Forțele Terestre ale României, cele ale Statelor Unite au în structură și elicoptere. Brigada 1 trimite în Europa circa 2000 de militari, însoțiți de elicoptere Apache și Black Hawk. Acțiunea face parte din Operațiunea Atlantic Resolve, pe care Statele Unite o desfășoară în Europa. Forțele Terestre ale SUA (US Army) au anunțat că populația din Grecia și din România trebuie să se aștepte la creșterea numărului de zboruri ale elicopterelor americane în țările lor, fără a intra în panică din acest motiv. Potrivit acestui anunț, în perioada 1 – 11 decembrie 2021, elicoptere militare americane, deja sosite la bordul navelor în portul Alexandroupolis din Grecia, vor zbura către bazele aeriene din Stefanovikio (Grecia) și Mihail Kogălniceanu (România).
Avem deja o mie de militari americani la Kogălniceanu
La Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) sunt două baze militare în care staționează cele mai multe trupe americane din România. Efectivul lor totaliza circa o mie de oameni dar va crește în următoarea perioadă. Un fost ministru al Apărării, Mihai Fifor, anunțase că România a cerut prezența permanentă a trupelor SUA pe teritoriul ei.
“Am solicitat o prezenţă permanentă a militarilor americani la Kogălniceanu. De pe Kogălniceanu facem operaţiuni de Poliţie Aeriană. E firesc să putem contribui la extinderea bazei”
Mihai Fifor,
Fost ministru al Apărării
Pentru SUA și NATO, Marea Neagră are o importanță strategică deosebită. Secretarul general, Jens Stoltenberg, a anunțat de mai multe ori că NATO acordă o atenție specială zonei Mării Negre, unde se află țări membre și partenere foarte importante. Din cauza poziției ezitante a Turciei, principalul al SUA la Marea Neagră a devenit România.
“Trei aliați NATO sunt state riverane: Turcia, România și Bulgaria. Apoi avem doi parteneri, Georgia și Ucraina. Am fost martori la ocuparea Crimeii, la agresivitatea Rusiei”
Jens Stoltenberg,
Secretar general al NATO
Drept răspuns la politica agresivă a Rusiei, Alianța Nord – Atlantică a pregătit contramăsuri în cadrul unui plan denumit “Concept pentru descurajare şi apărare în zona euro-atlantică”.
După ce Rusia a atacat Ucraina și a ocupat Crimeea, în anul 2014, situația de securitate în estul Europei a devenit instabilă, fiind puse în pericol nu doar țări partenere, cum ar fi Georgia, ci chiar țări membre NATO.
Americanii trimit elicoptere în România, la Kogălniceanu
Una dintre formele de sprijin ale Statelor Unite pentru aliații lor din Europa este Operațiunea Atlantic Resolve. În cadrul acestei acțiuni, SUA trimit în Europa circa 7000 de militari în fiecare an. Din acest efectiv total, Brigada 1 a Statelor Unite trimite în Europa, pentru următoarele nouă luni, circa 2000 de militari, anunța recent publicația militară americană Stars and Stripes. Ei sunt însoțiți de elicoptere Apache, Black Hawk și Chinook. Apache este elicopter de atac și poate servi, de exemplu, la atacarea tancurilor. Black Hawk este disponibil în mai multe variante, putând fi folosit pentru atac la sol, pentru transport de militari sau pentru căutare și salvare. Chinook este folosit în principal ca elicopter de transport.
În paralel, Statele Unite au detașat în România echipe de instructori militari din Brigada 4 Asistență pentru Forțele de Securitate.
Dintre cele nouă luni ale actualei ediții a Operațiunii Atlantic Resolve, primele șase luni “se vor concentra asupra Georgiei, Letoniei, Macedoniei de Nord, Poloniei și României”, a declarat generalul Joe Jarrard, comandant adjunct al forțelor US Army în Europa și Africa. Generalul Jarrard a fost personal în România, acum șase luni, la exercițiul Swift Response. “Dezvoltarea de forțe americane gata de luptă, în mod credibil, în sprijinul Operațiunii Atlantic Resolve pune în evidență angajamentul puternic al Statelor Unite în sprijinul Europei și al NATO”, precizează conducerea Forțelor Terestre ale SUA. Un element interesant va fi posibila reacție a forțelor SUA, în cazul în care Rusia ar ataca din nou Ucraina.
Potrivit oficialilor din Europa, NATO și Uniunea Europeană trebuie să fie organizații complementare.