7.4 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAmericanii au alocat 225 de milioane de dolari pentru bazele militare din...

Americanii au alocat 225 de milioane de dolari pentru bazele militare din România

Americanii au alocat 225 de milioane de dolari pentru bazele militare din România. Acest subiect a fost abordat cu prilejul vizitei la București a secretarului Apărării al SUA, Lloyd Austin.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, s-au întâlnit ieri, la București, cu secretarul Apărării, Lloyd J. Austin. El efectuează o vizită în România, la finalul unui turneu în zona Mării Negre, care a mai inclus Georgia și Ucraina.

La București, ministrul american și oficialii români au discutat Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia, cu accent pe cooperarea în domeniul apărării.

Este evident interesul pe care Administrația SUA continuă să-l acorde Flancului Estic al NATO. După plecarea din România, Lloyd Austin se oprește la Bruxelles. El va participa la reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO.

În discuțiile de ieri dintre Lloyd J. Austin și Nicolae Ciucă s-au abordat teme politico – militare. Ambii miniștri au fost ofițeri activi și poartă grade de generali cu patru stele.

Americanii au alocat 225 de milioane de dolari pentru bazele militare din România

Ministrul Ciucă a salutat primirea de către România a statutului Dependable Undertaking, anunță un comunicat al MApN.

Acest statut îi oferă României acces la tehnologie americană de ultimă generație. Ministrul Ciucă a amintit proiectele semnificative derulate pentru înzestrarea Armatei României în colaborare cu SUA și a subliniat că România contează pe susținerea NATO.

„Alianţa să rămână puternică şi capabilă să îşi protejeze toţi membrii şi să răspundă preocupărilor acestora. Relaţia transatlantică rămâne un pilon important al politicii noastre”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a confirmat că România își menține importanța strategică pentru Statele Unite. România este o componentă esențială a Flancului Estic al NATO și susține, pe de altă parte, misiunile Statelor Unite în afara continentului european, „în alte zone”, a spus Lloyd J. Austin.

„România este exemplu pentru angajamentul Alianței în direcția asumării responsabilităților, modernizării în domeniul apărării și contribuției la misiunile NATO în Europa și alte zone”

Lloyd J. Austin,

Secretarul american al Apărării

Ministrul american al Apărării a salutat faptul că România a făcut progrese semnificative în domeniul Apărării, inclusiv prin înlocuirea tehnicii militare învechite, de proveniență sovietică.

România a intrat în NATO cu sprijinul SUA. Înainte să fie membru NATO, România a semnat Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Cei doi miniștri ai Apărării au discutat ieri despre acest parteneriat.

Ministrul Ciucă a menționat că România alocă 2 la sută din PIB pentru Apărare, așa cum a solicitat partea americană, în vremea președintelui Trump.

Pe baza acestor fonduri, Armata Română a primit în dotare sistemul de rachete sol – aer cu bătaie mare PATRIOT, sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS, avioanele multirol F16, transportoarele blindate Piranha 5 şi sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă.

Ministrul român a remarcat investițiile semnificative americane de la bazele aeriene Kogălniceanu şi Câmpia Turzii. Alte investiții sunt cele de la poligoanele Cincu şi Babadag. Aceste investiții americane sunt în valoare de peste 225 milioane de dolari, precizează MApN.

La Cotroceni s-a discutat și subiectul energiei

Separat, tot ieri, la întâlnirea de la Cotroceni, președintele Iohannis „a apreciat evoluţia şi rezultatele remarcabile ale cooperării bilaterale dintre ţara noastră şi SUA şi a reiterat importanţa pe care ţara noastră o acordă consolidării Parteneriatului Strategic, atât la nivelul dialogului politic, cât şi la nivel sectorial, în domeniile apărării, economic şi energetic”, a anunțat Administrația Prezidențială a României.

Iohannis a rememorat dialogul avut cu președintele Biden în marja Summitului NATO de la Bruxelles. Iohannis a menționat și participarea liderului SUA la Summitul B9. Evenimentul fusese găzduit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a subliniat că România “va continua să fie un partener strategic şi un aliat de încredere, ferm angajat în consolidarea politică şi militară a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Datoria publică este preconizată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni

Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 ajunge la 7,3% din PIB, iar creșterea economică estimată scade la 1,3% Conform estimărilor realizate de analiștii Asociației CFA România,...

România, pe ultimul loc în UE la utilizarea Inteligenței Artificiale de către companii

România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința adoptării Inteligenței Artificiale (AI) de către companii, conform datelor Eurostat. Doar 3,1% dintre firmele...

Incendii devastatoare în California de Sud: 31.000 de persoane evacuate

Pompierii din California de Sud se confruntă cu o nouă provocare: două incendii majore au izbucnit în regiune, obligând peste 31.000 de persoane să...
Ultima oră
Pe aceeași temă