14.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAmerica intervine în criza din Transnistria, la solicitarea Republicii Moldova

America intervine în criza din Transnistria, la solicitarea Republicii Moldova

America intervine în criza din Transnistria, la solicitarea Republicii Moldova, după ce Europa n-a reușit să rezolve situația.

Statele Unite se implică în rezolvarea crizei din Transnistria, la solicitarea Republicii Moldova. Guvernul de la Chișinău apelase până acum, fără un progres vizibil, la sprijinul României și al UE.

După cum se știe, în regiunea de est, separatistă, a Republicii Moldova sunt staționate ilegal trupe ale Rusiei. Aceste trupe susțin așa – zisul guvern de la Tiraspol iar Republica Moldova cere de ani de zile retragerea trupelor rusești.

Acesta este contextul în care președinta Maia Sandu și vicepremierul Vlad Kulminski au avut întâlniri la Chișinău cu Robin Dunnigan. Ea este asistenta secretarului de stat al SUA și responsabilă pentru relația SUA cu Europa Centrală și de Est.

America intervine în criza din Transnistria, la solicitarea Republicii Moldova

Președinția Republicii Moldova a transmis informații neutre despre discuțiile purtate. În schimb, potrivit presei de la Chișinău, vicepremierul a abordat cu doamna Robin Dunnigan chestiunea Transnistriei. Vlad Kulminski, vicepremier pentru Reintegrare, speră că “vor fi găsite compromisuri raționale, posibile în condițiile actuale”. Vicepremierul subliniază că trebuie evitate „escaladări în împrejurările regionale dificile”.

Statele Unite își mențin un “Dialog Strategic” cu Republica Moldova, care este și stat partener cu Alianța Atlantică. Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru acest tip de sprijin deși el nu poate fi decât limitat. După cum se știe, în Republica Moldova nu există un consens politic privind aderarea acestei țări la NATO.

„Am mulțumit pentru sprijinul generos oferit de SUA pentru dezvoltarea comunităților noastre și a mai multor industrii locale și pentru ajutorul primit în lupta cu pandemia”

Maia Sandu,

Președinta Republicii Moldova

Chestiunea trupelor ruse din Transnistria nu preocupă doar guvernul de la Chișinău. Subiectul este discutat la nivelul NATO și al Uniunii Europene, întrucât militarii ruși pot încerca o nouă agresiune în estul Europei. Inclusiv România poate fi agresată. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, evidenția încă de acum un an acest risc.

„Republica Moldova este partener NATO. Vedem cum Rusia încalcă dorințele diferitelor guverne din vecinătatea Alianței prin prezența trupelor inclusiv în Moldova, în Transnistria”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

Rusia a respins permanent cererile de a-și retrage militarii din Transnistria, motivând că ei acționează ca o forță de “pacificatori”, pentru a garanta liniștea populației.

Liderul de la Tiraspol a mers la Moscova

La mijlocul acestui an, imediat după ce la Chișinău se instalase noul Parlament, liderul așa – zisei Republici Moldovenești Nistrene, cu sediul la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky, a mers în vizită la Moscova. Agenția de presă a Rusiei, TASS, care a difuzat această știre, susținea că principalul scop al vizitei a fost negocierea livrării de vaccin Sputnik V, din Rusia, către “cetățenii Transnistriei”, dar și “creșterea activității unui punct de servicii consulare” al Rusiei, cu sediul, probabil, la Tiraspol. Evident că, întrucât regimul de la Tiraspol nu este recunoscut internațional, Rusia nu poate să-și deschidă oficial un consulat în „Republica Nistreană”. Serviciile consulare puse la dispoziție la Tiraspol de Rusia, dacă, eventual, nu maschează alte activități, ar fi necesare în condițiile în care, potrivit Moscovei, Transnistria ar fi „casa a peste 200.000 de ruși”.

Rusia susține că regiunea Transnistriei și-a proclamat autonomia față de Chișinău la data de 2 septembrie 1990, drept răspuns la decizia Republicii Moldova de a se separa de fosta URSS și la intențiile unor „politicieni radicali din Republica Moldova de a cere unirea cu România”. Ulterior, în anul 1992, a izbucnit războiul pe Nistru, între trupele Republicii Moldova și separatiști. În urma acestuia, guvernul de la Chișinău a pierdut practic controlul asupra Transnistriei, iar Rusia și-a instalat în această regiune, pe termen nedeterminat, așa – zisele trupe de pacificatori.

Guvernul de la Chișinău a încercat rezolvarea crizei propunând să-i acorde Transnistriei un statut de “autonomie teritorială specială”, în interiorul Republicii Moldova. Așa – zisul regim de la Tiraspol, susținut de Rusia, insistă însă să-i fie recunoscută independența.

Din punctul de vedere al Occidentului, Transnistria este unul dintre “conflictele înghețate” care amenință stabilitatea în estul Europei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ambasadorul României la Chișinău: Fiecare cetățean al Republicii Moldova reprezintă obiectul unui război hibrid, dus consecvent de Moscova

Diplomatul român îi îndeamnă pe moldoveni să nu se lase influențați de nimeni în luarea deciziei despre viitorul țării Moldovenii se află într-un moment de...

Ambasadorul României la Chișinău: Fiecare cetățean al Republicii Moldova reprezintă obiectul unui război hibrid, dus consecvent de Moscova

Diplomatul român îi îndeamnă pe moldoveni să nu se lase influențați de nimeni în luarea deciziei despre viitorul țării Moldovenii se află într-un moment de...

Politico: Uită de alegerile din SUA – audierile comisarilor UE sunt adevăratul eveniment global

La Washington este panică pentru că americanii vor fi lipiți de site-ul Parlamentului European, în loc să-și voteze președintele Surse declară pentru Politico faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă