Evoluția litigiului dintre Stanbox Music și Unirea Shopping Center conturează tot mai mult ideea că în spatele fraților Stan de la Stanbox au stat oameni din serviciile secrete care au gândit din timp, pe termen lung, un plan de a obține cinci milioane de euro de la societatea care deține Magazinul Unirea.
”Ce se întâmplă în litigiul dintre Stanbox și Unirea arată clar că în spatele fraților Stan este un plan extrem de bine gândit, organizat și coordonat de spoliere a societății care deține Magazinul Unirea de către niște creiere antrenate în zona serviciilor de informații. Nu sunt afaceri să le facă băieții care schimbă valută. De altfel, uitați-vă la frații Stan, la profilul lor de afaceri, și o să vedeți că ei nu au fost în stare să gândească o afacere așa sofisticată”, au explicat surse judiciare pentru ”România liberă”.
Cererea de chemare în judecată promovată de Stanbox Music S.R.L. face parte din așa-numita categorie a acțiunilor lucrative prin care, în lipsa oricăror argumente pertinente, dar în baza unor susțineri și confuzii bine ticluite de avocați de referință, se sustrag sume imense de bani de la societăți, private sau de stat, puternice din punct de vedere economic.
Un element esențial al succesului în astfel de cazuri îl constituie reputația și poziția avocaților. Pentru frații Stan au intrat în dosar decanul Baroului București, Ion Dragne, și un avocat cu pregătire militară, Sergiu Marin Capisizu.
În primă fază, instanțele de judecată, negândindu-se că avocați cu o bună reputație pot să susțină și să apere o minciună de milioane de euro, acordă credibilitate apărărilor formulate de aceștia.
Iar în ceea ce privește modul cum au fost gândiți pașii până a ajunge la proces, lucrurile stau în felul următor: pentru a-și preconstitui probe din care să rezulte că nu are acces auto la spațiul comercial prin curtea interioară a Magazinului Unirea, Stanbox a chemat Poliția, executori judecătorești și notari să constate că nu i se permite accesul prin poarta din str. Negru Vodă, ascunzându-le faptul că, prin forța obligatorie a Contractului nr. 166/14.05.1997, i se permisese accesul doar din str. Mămulari, nu și din str. Negru Vodă.
În plus, pentru a demonstra că nu i se permite accesul în spațiul comercial, Stanbox și-a montat lacăte pe ușa de acces a acestuia și apoi a apelat Serviciul de urgență 112 al Poliției.
Au fost realizate planșe foto întocmite de angajații Poliției din care se observă cum asociații Stanbox s-au fotografiat cu aceștia în fața ușii de intrare în spațiul comercial, aprobând situația existentă.
Ce urmează după prima etapă
Odată câștigat startul, urmează faza de sufocare a cauzei cu mii de înscrisuri, depuse la dosar de cel puțin 3-4 ori, astfel încât până și instanța de fond, compusă din judecător unic, care preia cauza de la început, nu mai poate în mod obiectiv sistematiza informațiile din multitudinea actelor aruncate la dosarul cauzei.
Cu titlu informativ, dosarul de fond construit prin această metodă de Stanbox Music S.R.L. are nouă volume (biblioraft-uri) și peste 2.000 de pagini.
În final, din atâtea mii de înscrisuri depuse la dosar și atâtea susțineri contradictorii, dublate de concluziile și mai confuze ale experților părtinitori, care servesc totdeauna interesele celui care are de luat bani, instanțele sfârșesc prin a da câștig de cauză părții reclamante.
Vechiul Cod de procedură civilă, sub imperiul căruia se află litigiul dintre Stanbox și Unirea Shopping Center S.A., prevede că hotărârile pronunțate de instanțele de fond în cauzele comerciale, cum este cea la care ne referim, sunt executorii.
Așa se explică de ce după pronunțarea hotărârii de către Tribunalul București, Stanbox Music S.R.L. a reușit să tragă din conturile Unirea Shopping Center S.A. suma de aproximativ 10.000.000 lei.
Scopul a fost atins pentru totdeauna!
Chiar dacă Unirea Shopping Center S.A. va câștiga în final litigiul cu Stanbox, nu va mai putea recupera niciodată suma de bani de care a fost delapidată. Asta pentru că Stanbox este o societate aproape falimentară, păstrată în viață doar pentru a câștiga acest proces.
După mai bine de 8 ani de procese, timp în care dosarul a ajuns la peste 25 de volume, adică peste 4.000 de file, este aproape imposibil să se mai identifice adevărul de către instanțele care încă îl mai instrumentează.
Pentru a veni în ajutorul judecătorilor, Unirea Shopping Center S.A. a opisat toate volumele și a sistematizat sub formă de tabele toate probele administrate de Stanbox Music S.R.L.
Rezultatul este copleșitor: la dosar nu există nicio probă indubitabilă care să confirme că Stanbox Music S.R.L. a fost obstrucționată de Unirea Shopping Center S.A. să folosească spațiul comercial pe care l-a construit ilegal.
Stanbox nu a depus la dosar titlul de proprietate asupra construcției, dimpotrivă, la dosar se află încheierea A.N.C.P.I. prin care s-a respins cererea acesteia de intabulare a dreptului de proprietate asupra construcției cu motivarea că aceasta nu deține un titlu de proprietate.