8.5 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO nouă campanie de recrutare pentru rezerviști. Armata oferă bani și soldaților...

O nouă campanie de recrutare pentru rezerviști. Armata oferă bani și soldaților care stau acasă

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează, începând cu data de 12 iulie 2021, o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii români care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armată.

În campania ce începe luna viitoare sunt disponibile 775 de locuri cu grade echivalente celor de maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați. Spre deosebire de alte campanii de recrutare, în acest moment nu sunt disponibile locuri de ofițer în rezervă.

Până acum, eforturile MApN de a recruta rezerviști voluntari au avut doar un rezultat modest. Pentru a îmbunătăți această situație, MApN a propus și a obținut, acum câteva săptămâni, o serie de modificări legislative. În urma acestora, remuneraţia acordată în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni a crescut de la 10 la sută la 30 la sută din solda de funcţie, la care se adaugă solda gradului deţinut.

Șeful statului, Klaus Iohannis, care este și comandantul suprem al Forțelor Armate, a subliniat de mai multe ori că nu doar militarii profesioniști ci și civilii pot fi chemați la datorie pentru a servi sub drapelul tricolor, “în teatrele de operații și oriunde România are nevoie de ei, cu loialitate, profesionalism și patriotism”.

“Valoarea supremă a Armatei României o reprezintă oamenii. Militarii și civilii care sunt chemați la datorie în țară sau în afara granițelor servesc sub drapelul tricolor”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Statul român alocă în ultimii ani cel puțin 2 la sută din PIB pentru sectorul Apărării, acesta fiind procentul recomandat de Statele Unite. Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a explicat că din acești bani trebuie să asigurăm și înzestrarea cu armament și echipament, dar și instruirea militarilor în activitate și a rezerviștilor.

„Să ne drămuim resursa financiară astfel încât să atingem obiectivele de constituire a resursei umane și, în mod deosebit, de instruire și pregătire pentru nevoile de apărare”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

Explicând necesitatea modificării Legii rezerviștilor, ministrul Nicolae Ciucă preciza că MApN nu cere bani în plus, peste cei 2 la sută din PIB, ci își va redirija banii disponibili.

Pe baza celor mai recente modificări legislative, un civil înscris în evidența MApN ca rezervist voluntar va primi circa o treime din banii pe care-i primește un militar de carieră (dacă nu este chemat la unitate) și va putea avea, simultan, un alt serviciu, cu contract de muncă, obținând legal venituri din ambele surse.

În campania de recrutare care începe în iulie 2021, la prezentarea la centrul militar zonal, judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cetățenii interesați să devină rezerviști voluntari vor fi informaţi cu privire la avantajele acestei oferte, cu privire la etapele procesului de recrutare şi selecţie, la structurile desemnate să execute selecția, la unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și despre unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, dacă este nevoie de o asemenea instruire.

În plus, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare.

Când se prezintă la centrul militar, candidații trebuie să aducă mai multe documente: actul de identitate, un certificat de cazier judiciar eliberat cu maxim şase luni înainte, acte de studii precum și permisul de conducere eliberat de către autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează impune și conducerea de autovehicule.

În plus, cei care sunt deja rezerviști trebuie să aibă la ei și livretul militar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU