Învățământul privat din România a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, cu aproximativ 7% dintre elevii din școala primară înscriși în instituții private, față de doar 3% în 2015, potrivit raportului „Education at a Glance 2024” al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), prezentat marți.
Raportul evidențiază și alte provocări ale sistemului educațional din România, cum ar fi cheltuielile scăzute cu educația și deficitul de profesori calificați în anumite discipline.
În România, cheltuielile medii anuale per elev, de la învățământul primar până la cel superior, sunt de 6.279 de dolari, mult sub media OCDE de 14.209 dolari.
La nivel național, sumele alocate per elev variază, cu 3.346 dolari în învățământul primar, 6.885 dolari în învățământul secundar și 10.137 dolari în învățământul terțiar.
Nu avem suficiente cadre didactice calificate, mai arată raportul OCDE
În plus, România alocă doar 2,5% din PIB pentru educație, în contrast cu media OCDE de 4,9%, subliniind subfinanțarea cronică a sectorului educațional.
Raportul mai subliniază că România se confruntă cu un deficit de cadre didactice calificate la toate nivelurile de învățământ, inclusiv în discipline esențiale precum matematică, științe ale naturii, educație fizică și sănătate, precum și arte.